Tutkimus: Sisäilmaongelmien pelko lisää oireita – "Oireilua ei voi käyttää suoraan ongelmien mittarina"

Tutkijat havaitsivat, että huoli koulurakennuksen mahdollisista sisäilmaongelmista lisäsi oireiden raportointia. Arkisto/Veera Visuri

Tiina Örn

Tuore tutkimus paljastaa, että lasten vanhempien tietoisuus ja huoli koulurakennuksen mahdollisista sisäilmaongelmista lisää oireiden raportointia sisäilmakyselyissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki tutkimuksen yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

– Se, että jonkin tekijän haitallisuuteen liittyvät pelot ja käsitykset voivat aiheuttaa oireita, on ollut tiedossa jo pitkään. Nyt asiaa on tutkittu sisäilmaongelmiin liittyen, kertoo professori Marko Elovainio

Rakennusten käyttäjille suunnattuja sisäilmakyselyitä tehdään Suomessa laajasti, kun on tarve arvioida sisäilmaongelmien vakavuutta. Tutkimus vahvistaa käsitystä, että sisäilmakyselyissä raportoitua oireilua ei voi käyttää suoraan rakennuksen sisäilman epäpuhtauksien mittarina.

Professori Juha Pekkanen ei kuitenkaan tyrmää sisäilmakyselyitä.

– Tutkimuksen havainnoista huolimatta laadukas sisäilmakysely on hyvä työkalu ongelmatilanteiden ratkaisussa. Kyselyillä tuotetaan arvokasta lisätietoa käyttäjien kokemuksista, mutta korjauspäätösten pitää ensisijaisesti perustua tietoon rakennusten kunnosta, sanoo Pekkanen.

Tutkijat muistuttavat sisäilmakyselyiden kartoittavan oireiden raportointia ryhmätasolla.

Yksilön terveydentilan selvittäminen on sen sijaan lääkärin tehtävä. Oireiluun voivat vaikuttaa ympäristön lisäksi monet yksilölliset ja yhteisölliset tekijät.

– Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että erityisesti vaikeiden ja pitkäkestoisten oireiden taustalla olevia syitä selvitetään lääkärin vastaanotolla ja niihin etsitään apua. Oireilua aiheuttavat monet tekijät, mutta taustalla voi myös olla joku sairaus, joka tarvitsee hoitoa, kommentoi ylilääkäri Jussi Lampi

Tutkimuksen aineistona käytettiin kymmenessä koulussa tehtyjä sisäilmakyselyjä, joihin vastasi 1868 alakoulun oppilaan vanhempaa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut