Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi lapsilisää korotetaan vain 4. ja 5. lapsen kohdalla? – Hallitusneuvotteluryhmän vetäjä vaikenee: "Keskustelut ovat luottamuksellisia"

Lapsilisä nousee neljä- ja viisilapsisissa perheissä tulevalla hallituskaudella. Kirjaus tuotiin hallitusohjelmaan sosiaaliturvan uudistamista käsitelleestä ryhmästä.

Myös lapsilisien yksinhuoltajakorotusta nostetaan tulevalla hallituskaudella.

Ryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) perustelee kirjausta erityisesti yksinhuoltajaperheiden tarpeella.

– Korotus päätettiin kohdistaa näin, koska yksinhuoltajaperheillä on suurimmat taloudelliset vaikeudet ja ja monilapsisilla perheillä muita haasteita. Yksinkertaisesti ryhmän raamit eivät olisi riittäneet siihen, että lapsilisää olisi korotettu kaikkien perheiden kohdalla, Filatov kommentoi.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan "Lapsilisän yksinhuoltajakorotusta korotetaan siten, että lapsilisän korotuksesta hyötyvät myös toimeentulotuen varassa olevat perheet. Neljännen ja viidennen lapsen lapsilisiä korotetaan. Elatustukea nostetaan ja opintorahan huoltajakorotusta korotetaan".

Myös edellinen hallitus nosti lapsilisän yksinhuoltajakorostusta, mutta pääsääntöisesti lapsilisien tasoa on heikennetty Suomessa rajusti 1990-luvulta Samaan aikaan syntyvyys on laskenut, ja viimeisen viiden vuoden aikana lasku on ollut dramaattista.

Vuoden 2019 aluntilastojen mukaan Suomessa syntyvyyden väheneminen riipaisee kaikkia ikäryhmiä. Huolestuttavaa on, että sekä isäksi että äidiksi tulemisen keski-ikä nousee, eli ensimmäistäkin lasta odotetaan perheissä yhä pidempään.

Lapsilisä nousee nyt kymmenellä eurolla – niillä perheillä, joille korotus on luvassa.

TarjaFilatov toteaa, että korotus on laskennallisesti enemmänkin "tason tarkistus" yksinhuoltajaperheille ja monilapsisille perheille.

– Tietenkään tällainen summa ei arkea pelasta, vaan iso tuki siihen tulee palveluista.

Mutta miksi vain suurperheet ja yksinhuoltajat huomioidaan, kun syntyvyyden lasku koskee kaikkia?

Filatov ei kommentoi, onko kirjauksessa taustalla ryhmässä istuneen keskustan vaatimukset.

– Keskustelut ovat luottamuksellisia, enkä kommentoi sitä, kuka on mitäkin neuvottelupöytään tuonut.