Lukiolaisen perhe säästää jopa 2 600 euroa, tupakka-aski maksaa pian lähes 10 euroa – näin hallitusohjelma vaikuttaa sinun arkeesi

Antti Rinteen (sd.) johdolla aloittava uusi hallitus on tänään julkistanut hallitusohjelmansa. Hallituksen linjauksilla on merkittävä vaikutus tavallisten suomalaisten elämään.

Jatkossa oppivelvollisuusikää pidennetään siten, että se jatkuisi 19-vuotiaaksi asti. Nyt oppivelvollisuus jatkuu sen vuoden loppuun saakka, jolloin nuori täyttää 17 vuotta.

Hallitus aikoo muuttaa lukion ja ammattikoulun kirjat sekä muut tarvikkeet maksuttomiksi samalla tavoin kuin ne ovat peruskoulussa. Lukiolaisten liitto on jo aiemmin laskenut, että lukiokirjat maksavat keskimäärin 2 600 euroa. Tämän summan lukiolainen siis säästää.

Pieniä eläkkeitä – takuueläkettä ja kansaneläkettä – korotetaan, samoin neljännestä tai viidennestä lapsesta saa jatkossa korotettua lapsilisää. Myös lapsilisän yksinhuoltajakorotusta korotetaan.

Bensiinin ja dieselpolttoaineiden hintoihin tulee korotuksia: alkaneen vaalikauden aikana menovedelle tulee veronkorotuksia yhteensä 250 miljoonan euron verran.

Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan vuoteen 2024 mennessä. Öljylämmitteisiä kiinteistöjä kannustetaan siirtymään muihin lämmitysmuotoihin 2020-luvun aikana erillisellä toimenpideohjelmalla.

Nautintoaineiden hintoihin tulee lisää korotuksia, niinpä esimerkiksi alkoholin ja virvoitusjuomat maksavat jatkossa nykyistä enemmän. Hallitus selvittää, voisiko marja- ja hedelmäverot rajata pois veron piiristä.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden veronkorotukset heijastuvat muun muassa savukkeiden kuluttajahinnoissa. Jatkossa tupakka-aski maksaa jo lähemmäs kymmenen euroa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut