Roskapihtejä ja roskapusseja lainaan kirjastoista – Helsinki kannustaa kaupunkilaisia rantojen siivoustalkoisiin

Helsingin rannoilta kulkeutuu Itämereen niin paljon roskia, että kaupunki pyytää nyt asukkaita apuun. Eeva Puustjärvi

Crista Lassfolk-Feodoroff

Rannoilta mereen kulkeutuvat roskat ovat ongelma myös Helsingissä. Kaupungin mukaan asukkaat ovat asiasta yhä enemmän huolissaan.

Helsingin rannoilta päätyy mereen iso määrä muoviroskaa: muovipusseja, kertakäyttöastioita, elintarvikepakkauksia, kalastusvälineitä, tupakantumppeja ja paljon muuta.

Nyt mereen kulkeutuva roskavirta aiotaan pysäyttää talkoovoimin.

Helsingin kaupunki, partiolaiset, 4H, NNKY ja Vihreät nuoret ovat yhteistyössä aloittaneet Satakolkyt-hankkeen, jonka tavoitteena on innostaa kaupunkilaiset siivoustalkoihin.

Talkoiden idea on saada helsinkiläiset reippailemaan kaupungin rannoille. Helsingillä on 130 kilometrin verran merellistä rantaviivaa, jota kelpaa kulkea. Satakolkyt-hankkeen tavoite on, että rantoja pitkin kulkiessaan kaupunkilaiset keräisivät samalla roskia pois.

Hanke starttaa kaikille avoimille rantatalkoilla ensi viikon keskiviikkona Kaivopuiston rannassa kello 18-20. Samalla juhlistetaan Maailman ympäristöpäivää.

Tapahtuman puhujina ovat vihreiden nuorten Amanda Pasanen sekä Siiri Mäkelä Nuorten Agenda 2030:stä.

Rantakallioilla esiintyy laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttäret. Mukana tapahtumassa on myös Luonto-Liiton Itämeriryhmä, John Nurmisen Säätiö, Nuorten Ekokahvila sekä surffauksen ja leijalautailun esittelyä.

Helsingin kaupunki kannustaa helsinkiläisiä myös omatoimisiin rantojensiivoustalkoisiin. Internetisivulle www.satakolkyt.fi aukeaa karttasovellus, jolla voi ilmoittaa omat rantatalkoot ja jo siivotut rannat.

Karttasovellus visualisoi, miten Helsingin rantaviiva puhdistuu roskista yhteisvoimin.

Roskapihtejä ja roskapusseja saa käyttöönsä Helsingin lähikirjastosta ja kaupunki huolehtii talkooroskien poiskuljetuksesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut