Senaatintorille tulossa juhla valtavalle ihmisjoukolle – kirkko järjestää jättimäisen jumalanpalveluksen

Senaatintorille on kutsuttu lähes 500 000 seurakuntalaista juhlistamaan Kristuksen taivaaseenastumista. Sirpa repo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Senaatintorilla helatorstaina pidettävään juhlajumalanpalvelukseen odotetaan valtavasti ihmisiä. Helsingin hiippakunnan 60-vuotisjuhlamessu on kaikille avoin ja alkaa kello 12. Päivän aikana ei järjestetä muita jumalanpalveluksia hiippakunnan kirkoissa.

Helsingin hiippakuntaan kuuluu yhteensä 30 seurakuntaa Helsingissä, Vantaalla ja itäisellä Uudellamaalla. Seurakuntalaisia hiippakunnan alueella on lähes puoli miljoonaa.

Seurakuntien koko hiippakunnassa vaihtelee yli 50 000 seurakuntalaisen kokoisesta Malmin seurakunnasta aina vajaan 1 400 seurakuntalaisen Pukkilan seurakuntaan.

Jättimessussa liturgina toimii tuomiorovasti Marja Heltelä, ja piispa Teemu Laajasalo saarnaa. Musiikkia esittävät Helsingin Poliisisoittokunta ja kuorot seurakunnista.

Jättijumalanpalvelusta isännöivä piispa Teemu Laajasalo on Helsingin hiippakunnan seitsemäs piispa. Hänet vihittiin virkaansa marraskuussa 2017.

– Kirkko on ollut tällä alueella vuosisatoja, mikä näkyy hiippakunnan upeissa harmaakivikirkoissa. Kirkko elää myös vahvasti tänäkin päivänä seurakuntien arjessa kertoen taivaasta ja rakastaen lähimmäisiä, piispa sanoo.

– Monet erilaiset jumalanpalvelukset, rippikoulut ja työ lasten parissa sekä välillä kantaakin ottava diakonia ovat juuri niitä piirteitä, joista Helsingin hiippakunnassa on hienoa iloita.

Helatorstain toinen nimi on Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. Sitä vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen.

Raamatun mukaan Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän aikana ja opetti seuraajiaan. Sen jälkeen Jeesus astui taivaaseen.

Suomessa helatorstai oli vielä 1800-luvulla yksi tärkeimmistä juhlapäivistä. Vanhan kansansanonnan mukaan päivä oli niin pyhä, ettei silloin ruohokaan kasva.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut