Espoolaiset tempaisevat: Yli 700 siivoaa Rantaraittia talkoilla, Luukissa sukellusseura puhdisti Kaitalampea

Muovia, tölkkiä ja muuta roinaa nousi Kaitalammesta, kun sukellusseura Nousun sukeltajat siivosivat järveä. Emma Barrow

Klaus Nurmi

Rantaraitin varren rantoja siivotaan ensi lauantaina joukolla Espoossa. Tempaukseen voivat osallistua kaikki, joita rantojen roskaantuminen häiritsee.

– Talven jäljiltä rannoilla on paljon roskia, joita linnut ja eläimet levittelevät, sanoo Jarkko Karhu Keilalahden venekerhosta.

Karhu teki aloitteen siivoustapahtumasta, johon tulee mukaan toistakymmentä espoolaista veneseuraa sekä myös Espoon kaupunki, lionsklubeja ja muutama asukasyhdistys.

Aamupäivällä kello kymmeneltä käynnistyvän tapahtuman nimi on Veneilevä Espoo ja Siisti Biitsi 2019. Veneilevä Espoo on veneseurojen yhteenliittymä ja Siisti Biitsi puolestaan Pidä Saaristo siistinä -yhdistyksen rantojensiivousohjelma.

Siivottavina on venesatamien rantoja ja uimarantoja.

– Yhdellä tempauksellahan ei roskaisuudesta päästä, mutta tarkoitus on nostaa ongelmaa esiin, Karhu sanoo.

Rannoilla näkee yllin kyllin esimerkiksi tupakantumppeja. Tuuli lennättää myös muovipusseja, makkarapakettien jäänteitä ja pikaruokien keveitä astioita. Tyhjiä muovisia limsapullojakin jää maastoon.

Usein kyse on viitseliäisyydestä. Jos roska-astia on täynnä, roskat jätetään sen viereen, josta ne leviävät ympäristöön. Lähellä voi kuitenkin olla toinen astia, johon ne mahtuisivat.

– Emme halua syytellä ketään, vaan vähän herätellä. Rantaraitti on todella mahtava väylä ja se kannattaa pitää siistinä, huomauttaa Karhu.

Lauantain tempaus ei ole ihan pieni – roskien kerääjiä tulee pelkästään venekerhoista Karhun arvion mukaan yli 750. Muutkin kuin kerholaiset voivat osallistua.

Roskia kerätään pienissä ryhmissä ja roskat myös kirjataan ylös ja raportti toimitetaan Pidä Saaristo siistinä ry:lle. Siisti Biitsin nettisivuilla on asianmukainen roskalomake ja siellä on myös kartta tapahtuman siivouskohteista.

– Ennenkin on tietysti siivottu, mutta nyt on tarkoitus tehdä se vähän isommin. Aikomus on myös tehdä tästä jokavuotinen tapahtuma, Karhu toteaa.

Kerääjiä hän neuvoo käyttämään hansikkaita. Kaupunki järjestää keräyspihtejä.

Paitsi meren rantaa, myös järvistä on syytä aika ajoin raivata pois sinne kuulumatonta tavaraa.

Espoolainen sukellusseura Nousu siivosi viime torstaina pohjoisespoolaista Kaitalampea pintaa syvemmältä.

– Roskasäiliön rautainen kansi, kaljatölkki, lasipulloja, retkeilymuki, kalsarit ja siimaa, luettelee seuran sihteeri Emma Barrow pohjasta nousseita tavaroita.

Vaikka roskaa löytyikin jonkin verran, Barrow kuvaa Kaitalammen pohjaa yllättävän siistiksi. Sukeltajat nostivat myös suuren, vettyneen tukin rannalle.

– Ahvenia näkyi paljon, samoin kaatuneita puunrunkoja.

Uimarien suosima Kaitalampi ei ole Nousun tavallisia sukelluskohteita, vaan sukeltajat menivät paikan päälle varta vasten siivoamaan. Barrowin mukaan järvi sopii paremmin snorkkelisukeltajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.