Venäjänkieliset arvostavat kirjastoa – kulttuuripalveluista kaivataan enemmän tietoa

Anneli Tuominen-Halomo

Venäjänkieliset ovat Espoon suurin maahanmuuttajataustainen ryhmä, sillä heitä asuu kaupungissa noin 6 600.

Cultura-säätiö on selvittänyt, kuinka paljon venäjänkielinen väestö käyttää Espoon kulttuuripalveluja. Lisäksi kartoitettiin venäjänkielistä järjestökenttää.

– Sekä kolmannen sektorin että kaupungin toimijat ajattelevat, että tarjonnasta ei kannata tiedottaa, koska palvelut eivät ole venäjäksi. Monet venäläiset osaavat hyvin suomea, joten se riittää, että jää murretaan lyhyellä venäjänkielisellä viestillä ja loppu on suomeksi. Kaikkea ei tarvitse kääntää venäjäksi, Cultura-säätiön asiamies Pekko Kohonen sanoo.

Cultura-säätiön tekemän kyselyn mukaan venäjänkieliset käyttävät Espoon kulttuuripalveluita aktiivisesti. Vastauksia nettikyselyyn saatiin 250.

Johtopäätöksenä on, että kulttuuria kannattaisi hyödyntää enemmän kotoutumisen tukena, sillä moni venäjänkielinen ei tunne itseään suomalaiseksi.

Venäjänkieliset toivoivat, että tarjolla olisi tilaisuuksia, joihin he voivat tulla suomenkielisten sekaan ja puhua heidän kanssaan.

Museoihin toivottiin venäjänkielistä materiaalia niin että sitä voisi käyttää paikallishistorian opetuksessa.

Kaikkein tyytyväisimpiä venäjänkieliset olivat kaupungin kirjastopalveluihin. He ovat omaksuneet hyvin suomalaisen kirjastokulttuurin ja kokevat kirjastot kaupunkilaisten olohuoneiksi ja luonteviksi kohtaamispaikoiksi.

Espoossa lapsille suunnatuista kulttuuripalveluista ja teatterielämästä sen sijaan kaivattiin enemmän tietoa. Erityislasten koettiin jäävän kulttuuritarjonnassa paitsioon.

Toisaalta venäjänkieliset itse olisivat halukkaita järjestämään kulttuuripalveluita vaikkapa kirjastoille, mutta työstä pitäisi saada asianmukainen korvaus.

Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksikön johtaja Tiina Kasvi painottaa, että toiminta on kuntalaisia varten. Uusien suomalaisten integroituminen yhteiskuntaan on elintärkeää.

Espoon väkimääärä kasvaa vuodessa yli 4 000 asukkaalla ja ulkomaalaisten osuus väestöstä kasvaa.

– Eri yhteyksissä on käynyt ilmi, että erityisesti vieraskielisistä taustoista tulevilla espoolaisilla on vaikeuksia löytää itselleen ja elämäntilanteeseensa soveltuvaa kulttuuritoimintaa. Voidakseen osallistua, kuntalaisten on tiedettävä, millaisia mahdollisuuksia siihen Espoossa on, Kasvi sanoo.

Selvitys Espoon venäjänkielisistä kulttuuripalveluiden käyttäjinä julkaistaan kesäkuun alussa. Selvityksen pohjalta voidaan kehittää kaupungin kulttuuripalveluja sekä rakentaa yhteistyötä kaupungin, järjestökentän ja kaupunkilaisten välille.

Selvitystyötä aiotaan jatkaa, koska Espoon kaupunki kaipaa tietoa muidenkin kielivähemmistöjen kulttuuripalveluiden käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 2. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Korona iski myös kaupungin hoivakotiin
 3. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 4. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 5. Palkattomien vapaiden "erikoistarjous", työterveyshuollon karsinta... – Kirkkonummen kunta etsii yhä säästökohteita
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 9. Espoolaisille tuttuja tekijöitä keramiikkanäyttelyssä
 10. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 11. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 12. Koriskoulu tutustuttaa lajiin elokuussa
 13. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Korona iski myös kaupungin hoivakotiin
 2. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 3. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 4. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 5. Palkattomien vapaiden "erikoistarjous", työterveyshuollon karsinta... – Kirkkonummen kunta etsii yhä säästökohteita
 6. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 7. Mielipide: Miksi Espoossa käytetään Kiinasta tuotuja reunakiviä?
 8. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 9. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Vielä ehtii vaikuttaa – ota kantaa Matinkylän terveysaseman suunnitteluun
 12. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 13. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 14. Rantaviikko liikuttaa alakoululaisia ja isompiakin – kirkkovenesoutua, rantasuunnistusta ja ilmafutista
 15. Espoolaisessa päiväkodissa koronavirusaltistus – noin 15 henkilöä karanteeniin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.