Home vei sisustusbloggaaja Tiina Ilmavirran asunnon, terveyden ja tavarat – "Tuskin muutan koskaan vanhaan taloon enkä osta käytettyä"

Riikka Hollo

Kuvat: Sini Pennanen

Kalliomäki on uusi asuinalue Espoon Niipperin tuntumassa. Tiina Ilmavirta muutti perheensä kanssa alueelle uuteen omakotitaloon metsän siimekseen 1,5 vuotta sitten.

Rauhallisella, lapsiperheiden suosima alueella lapset kirmaavat pihoilla ja metsissä – tunnelma on kylämäinen ja luonnonläheinen.

Tiina Ilmavirta asuu miehensä ja 5- ja 1,5-vuotiaiden poikiensa kanssa 128 neliöisessä, hyvin pelkistetysti sisustetussa talossa, jonka suurista ikkunoista avautuu rauhoittava metsämaisema.

– Kotimme on ilmavan vaalea ja skandinaavinen. Sisustukseltaan talo on erittäin minimalistinen. Ikkunoista näkyy metsää, joka on kotimme yksi parhaimmista puolista, Tiina Ilmavirta kertoo.

Koska Ilmavirran elämäntapa on sisustuksen lisäksi hyvin minimalistinen, hän hankkii mieluummin vähän, mutta laadukasta ja kestävää. Myös AD:n ja graafisen muotoilijan ammatti näkyy silmää miellyttävässä sisustuksessa.

– Olemme kokeneet hometalon eli oikean elämän konmarituksen, jossa menetimme talon lisäksi lähes kaiken omaisuutemme ja tämä uusi talo oli meille kuin uuden alku. Koti ja sisustus rakentuvat nyt ajan kanssa uudelleen, Ilmavirta kertoo.

Hometalon jälkeen Ilmavirta asui perheineen useammassa eri väliaikaiskodissa, kunnes 90 prosenttisesti valmis omakotitalo löytyi Kalliomäestä.

– Vaikka aiempi Nöykkiössä sijainnut, nyt jo purettu kotimme oli hometalo, vastoinkäymiset eivät loppuneet siihen. Myös väliaikainen vuokra-asuntomme oli homeasunto ja aiemmin myymämme erillistalokoti oli niin ikään homeessa, mutta se saatiin onneksi korjattua ja uudet asukkaat välttyivät terveyshaitoilta. Itse sairastuin homeen takia ja en pysty olemaan oikeastaan lainkaan tilassa jossa on hometta, Ilmavirta kertaa.

Vaikka vastoinkäymiset seurasivat toisiaan – ja välillä voimat olivat ehtyä, Ilmavirta osaa olla myös kiitollinen perheensä kokemuksista. Hometalo-tragedia opetti monia asioita.

– Osaan ottaa asioista selvää ja nyt todella tiedän ne hälytysmerkit, mitä home voi aiheuttaa. Autan mielelläni muita ja olen neuvonut monia ystäviäni miettimään kaksi kertaa jonkun tietyn asunnon tai talon ostamista. Kävin katsomassa ennen nykyisen kotimme löytymistä 50 eri asuntoa tai taloa. Se oli uuvuttava prosessi ja perehdyttävää riitti.

Ilmavirran kodissa valkoinen, musta, harmaan eri sävyt ja tyylikäs betonilattia ovat sulassa sovussa. Tunnelma on seesteinen ja suurista ikkunoista aukeava metsä on kuin taulu, joka tulvahtaa silmille heti olohuoneeseen astuttaessa.

– On hienoa, että takapihallamme on metsä eikä toista taloa heti vieressä. Vaikka emme tunteneet Kalliomäen aluetta ennen muuttoa, olemme kotiutuneet tänne hyvin. Teen töitä kotona, joten saan nauttia luonnonläheisyydestä joka päivä. Päiväkoti on noin kilometrin ja kauppa 1,5 kilometrin päässä, Ilmavirta kertoo.

Vaikka hometalokokemus säikäytti ja vei perheen energiaa vuosia, Tiina on silti toiveikas.

– Olemme sentään edelleen yhdessä ja voimme rakentaa yhteistä tulevaisuutta muutamaa kokemusta rikkaampana. Mutta sen tiedän, että tuskin koskaan muutan enää vanhaan taloon – vaikka voi hometta olla uusissakin taloissa – enkä osta mitään käytettynä. Home opetti, että koskaan ei voi tietää. Jos joskus rakennamme talon, niin valvon vieressä, että kaikki tulee tehtyä pilkulleen ohjeiden mukaan, Ilmavirta hymyilee.

Etsimme koteja

Länsiväylässä ilmestyy viikonloppuisin juttusarja, jossa kurkistetaan Espoossa, Kauniaisissa tai Kirkkonummella asuvien ihmisten koteihin.

Koti voi olla vaikkapa omin käsin rakennettu omakotitalo luonnon keskellä tai pieni kerrostaloyksiö, omistusasunto tai vuokrakoti, siihen voi liittyä mielenkiintoinen yksityiskohta tai se voi olla sisustuksellisesti mielenkiintoinen.

Keväällä ja kesällä kurkistamme mielellämme myös lukijoiden pihoille ja parvekkeille.

Jos innostuit ajatuksesta, lähetä rohkeasti sähköpostia osoitteeseen minna.airamaa@media.fi ja kerro, mikä juuri sinun kodistasi tekee persoonallisen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut