Turvakoti toiminut vuoden Espoossa, täyttä useina päivinä – "Tarvetta lisäpaikoille on"

Sirkku Aalto

Espooseen reilu vuosi sitten avattu turvakoti Pellas oli ensimmäisen vuotensa aikana täynnä useita päiviä. Näin kertoo sen toiminnasta vastaavan Pääkaupungin turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Karola Grönlund

Järvenperässä sijaitseva turvakoti Pellas aukesi viime vuoden huhtikuussa. Sitä ennen Espoo ehti olla vuosia ilman turvakotia.

Turvakodit tarjoavat suojaa, kun kotona oleminen on turvatonta pelon, väkivallan tai uhkailun takia. Turvakoti Pellaksessa on tilaa seitsemälle perheelle.

– Pellaksessa oli viime vuonna 146 asiakasta. Heistä puolet oli aikuisia ja puolet aikuisten mukana turvakotiin tulleita lapsia, Grönlund kertoo.

Kun asiakas saapuu turvakotiin, väkivalta kotona on usein jatkunut jo kauan.

– Hyvin harva, jos kukaan, tulee turvakotiin ensimmäisen lyönnin jälkeen. Väkivaltaa on ollut vähintään henkisenä väkivaltana jo pidempään. Lopulta tilanne kärjistyy jollakin tavalla, Grönlund kuvailee.

Turvakoti Pellaksen asiakkaat olivat turvakodissa keskimäärin 21 päivää. Asiakkaista espoolaisia oli viime vuonna 51 prosenttia.

Turvakoti Pellaksen lisäksi Pääkaupungin turvakoti ry:llä on kaksi turvakotia Helsingissä.

Yhdistyksen kolmessa turvakodissa oli viime vuonna yhteensä 682 asiakasta. Heistä 352 oli aikuisia ja loput lapsia.

– Asiakkaita kaikkiin kolmeen turvakotiimme tulee lähikunnista, mutta myös aina Järvenpäästä Ouluun ja Kemiin asti, Grönlund kertoo.

Vaikka turvakoti Pellaksessa olisikin siis täyttä, suojaa tarvitsevalle espoolaiselle voi löytyä paikka toisesta turvakodista kohtuullisen matkan päästä.

Pääkaupunkiseudulla on kuusi turvakotia. Ainakin vuonna 2017 kaikki seudun turvakodit olivat kuitenkin välillä täynnä yhtä aikaa (LV 7.–8.7.2018).

Turvakodeilla on Grönlundin mukaan yhteinen tietokanta, josta näkyvät vapaat turvakotipaikat eri puolilla maata.

– Jos vaikka turvakodissa Oulussa on paikka vapaana, Helsingissä vaille paikkaa olevalle tarjotaan sitä. Aika harva kuitenkin ottaa paikan vastaan kaukaa, koska oma ja lasten elämä on täällä.

– Toki henkilö, jota uhkaa hengenvaara, lähtee toiseen kaupunkiin, hän lisää.

TurvakotiPellaksesta ja Pääkaupungin turvakoti ry:n kahdesta muusta turvakodista piti viime vuonna ohjata muihin turvakoteihin yhteensä 568 aikuista ja lasta, koska ne olivat täynnä.

– Pelkästään meidän lukumme muualle käännytettävien määrästä kertoo siitä, että tarvetta lisäpaikoille on, Grönlund sanoo.

Samoilla linjoilla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kehittämispäällikkö Joonas Peltonen

– Pääkaupunkiseudulla ja muillakin alueilla turvakodit ovat kovassa käytössä. Lisää turvakotipaikkoja tarvitaan sekä pääkaupunkiseudulle että muualle, sillä tarvetta on, Peltonen sanoo.

Koko maassa turvakotien perhepaikkojen määrä nousee THL:n mukaan tänä vuonna 179 paikasta 202 paikkaan.

Uusista paikoista osa tulee pääkaupunkiseudulle, jossa turvakotien perhepaikkojen määrä kasvaa kuluvana vuonna 60:een.

Pääkaupunkiseudulla paikkojen määrä kasvaa tänä vuonna vielä Vantaalla, jossa kahdeksan perhepaikan turvakoti siirtyy syksyllä uusiin tiloihin. Niissä on paikka 14 perheelle.

Perheväkivalta

Turvakodit on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille, miehille ja lapsille.

Vuonna 2017 Suomen turvakodeissa oli yhteensä 4 333 asiakasta. Heistä aikuisia oli 2 274 ja lapsia 2 051.

Aikuisista naisia oli 2 139 ja miehiä 135.

Tänä vuonna turvakotien määrä kasvaa 28:aan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.