Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkittu kirjastokaupunki Espoo tempaisee ja aikoo perustaa uuden lähikirjaston – aloite tuli lukiolaisilta

Otaniemeen ollaan perustamassa uutta lähikirjastoa nuorten aloitteen pohjalta. Uuden kirjaston on määrä toimia kaupunginkirjaston lukioyhteistyön kehittämisen laboratoriona.

Espoon kulttuurilautakunta käsittelee Otaniemen kirjaston perustamista kokouksessaan ensi tiistaina.

Pohjois-Tapiolan lukio ja Olarin lukio muuttavat syksyllä Otaniemeen ja yhdistyvät Otaniemen lukioksi. Lukiolaiset ovat esittäneet toiveen, ettei Otaniemen lukion kirjasto olisikaan pelkkä koulukirjasto, vaan oikea pieni lähikirjasto.

Kaupunginkirjaston teettämän palveluverkkoselvityksen mukaan Otaniemen alue ei sisälly minkään olemassa olevan kirjaston vaikutusalueeseen.

Otaniemen alueelle rakennetaan lähitulevaisuudessa uusia asuntoja, kouluja, päiväkoteja ja kaupallisia palveluita, joten myös kirjastopalveluiden tarve kasvaa.

Kirjastosta tulee omatoimikirjasto.

Otaniemessä lähdetään kokeilemaan poikkeuksellista toimintatapaa. Kirjasto on tarkoitus avata tyhjänä tulevana syksynä. Lukiolaiset ja ja Aalto-yliopiston opiskelijat pääsevät siten osallistumaan eri tavoin tilan suunnitteluun.

Tiloista aiotaan tehdä mahdollisimman monikäyttöiset, muunneltavat, tehokkaat ja viihtyisät. Tavoitteena on laaja ja monipuolinen yhteistyö asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa.

– Sisällöllisesti uutta on se, että oppilaat ja opettajat ovat mukana palvelujen tuottamisessa. Oppilaat voivat esimerkiksi pitää satutunteja ja se olisi osa äidinkielen opiskelua. Nuoret voivat myös toimia digitukena asiakkaille, kirjastotoimenjohtaja Jaana Tyrni kertoo.

Kirjasto ja lukio voisivat toteuttaa yhteistyössä myös esimerkiksi puheviestinnän kursseja ja lukiolaiset voisivat olla mukana vetämässä suomen kielen kahviloita ja opettaa robotiikkaa lapsille ja senioreille.

Koulukirjastolle hankesuunnitelmassa varattu tila on 180 neliötä. Tila soveltuu erinomaisesti lähikirjastokäyttöön ja omatoimikonseptin tarpeisiin.

Kirajastosta tulee suunnilleen saman kokoinen kuin Haukilahden uusi kirjasto on.