Jättimäinen silmäsairaala Helsinkiin – valmiudet jopa 18 500 leikkaukseen vuodessa

Jari Pietiläinen

Husissa on laadittu hankesuunnitelma uuden silmäsairaalan rakentamisesta Meilahden sairaala-alueen läheisyyteen Zaidankadulle.

Uudet tilat silmäsairauksien hoidolle tarvitaan pikaisesti, koska silmätautien palvelukysyntä kasvaa nopeasti ja silmätautien yksiköiden nykyiset tilat ovat hajallaan ja monin osin toimintaan soveltumattomat.

Silmäpotilaiden määrän ja hoidontarpeen lisääntymiseen vaikuttavat muun muassa uudet silmäsairauksien hoitomenetelmät sekä Uudenmaan väestökehitys.

Rakennushankkeen kustannusarvio on 135 miljoonaa euroa ja laajuus on 20 173 kerroeneliömetriä. Varsinainen rakentaminen ajoittuu vuosille 2021–2023. Pääosa silmäsairaalan toiminnasta on ajanvarausvastaanottotoimintaa.

Leikkausosastolle rakennetaan 15 leikkaussalia 18 500 vuosittaista leikkausta varten. Lisäksi sairaalaan rakennetaan muun muassa 12-paikkainen vuodeosasto, välinehuoltokeskus ja muita tukipalvelutiloja sekä noin 100 autopaikan pysäköintitilat.

Silmäsairaalan sijaintia ja rahoitustapaa on selvitetty laajasti. Zaidankadulla sijaitseva tontti soveltuu rakentamispaikaksi parhaiten, koska se ei vaadi asemakaavanmuutosta ja se sijaitsee lähellä Meilahden sairaala-aluetta.

Rahoituksen osalta on selvitetty Husin omalle investoinnille vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kuten leasing- ja vuokraus. Silmäsairaalan lisäämiseen Husin investointiohjelmaan kuitenkin päädyttiin, koska sen sijainti osana Meilahden sairaala-aluekokonaisuutta on strategisesti merkittävä.

Hallitus hyväksyi tänään silmäsairaalan hankesuunnitelman ja esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy silmäsairaalan rakennusinvestoinnin toteutettavaksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut