HS: Kauppias äimistyi – kassa veloitti itsestään 400 euroa lähimaksuna

Crista Lassfolk-Feodoroff

Pankkikortilla maksavien elämä helpottui huhtikuun puolivälissä, kun lähimaksun yläraja nousi 50 euroon. Yllättäen se ei kuitenkaan ole välttämättä yläraja.

Helsingin Sanomat uutisoi Leppävirralla tapahtuneesta maksutapahtumasta, jossa maksupääte veloitti 400 euron ostokset lähimaksuna.

Kun asiakas kaivoi maksukortin lompakostaan, kassan korttimaksupääte alkoi raksuttaa itsekseen ja puskea ulos kuittia.

Sen jälkeen pääte ilmoitti, että kuittiin pitäisi ottaa asiakkaan allekirjoitus ja tarkistaa hänen henkilöllisyytensä, kauppias kertoo Helsingin Sanomille.

Kyseinen maksukortti oli Danske Bankin. HS selvitti pankilta, mistä oikein oli kyse. Tuotejohtaja Marjut Mustonen kertoi lehden haastattelussa, että kyse on poikkeuksellisesta yhteensattumasta, joka juontaa lähimaksun alkuajoista.

– Kun lähimaksuominaisuus tuli kortteihin, korteissa oli ominaisuus, jossa lähimaksurajan ylittymisen jälkeen maksu oli mahdollista tehdä lähimaksun ja allekirjoituksen yhdistelmällä, kuten magneettijuovan lukemisen yhteydessä, Mustonen sanoo HS:lle.

Tuotejohtaja kertoo lehdelle, että tämä ominaisuus on poistunut käytöstä vuonna 2016. Käytössä on kuitenkin edelleen kortteja, joissa tuo ominaisuus on tallella. Ne on tarkoitus uusia pian.

Leppävirtalainen kauppias sai tapahtuneen jälkeen selvitettyä työntekijöiltään, että vastaavaa on tapahtunut ennenkin. Yrityksen käytössä on käytössä uusi Winposin kassajärjestelmä.

Winpost puolestaan kertoo Helsingin Sanomille, että sen maksupäätteet tulevat alihankkijoilta, joista yksi suurimmista on Verifone.

Verifonen Suomen-toimitusjohtaja Martin Gutekunst ei ole tapahtuneesta maksusta lainkaan yllättynyt.

– Kyseessä on niin sanottu high value -payment, joka kuuluu ihan normaalisti maksupäätteiden ominaisuuksiin. Se tarkoittaa, että kun maksun määrä ylittää normaalin lähimaksun 50 euron rajan, se hyväksytään allekirjoituksella, Gutekunst sanoo HS:n haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 2. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 6. Länsimetron jatkeella alkaa kiskojen asennus
 7. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 8. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 9. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 10. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 11. Kiekko-Vantaan kapteeni vaihtaa Kiekko-Espoon alakertaan – "Erno on loistava joukkueen jätkä"
 12. Mielipide: Oittaa Espoon keskuspuistoksi
 13. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 14. Kirkkonummi järjesti loma-asuntojen huutokaupan – Nuuksion kansallispuiston naapurissa sijaitsevan mökin hinta nelinkertaistui
 15. Espoolainen Helena Miettinen tuntee kolesterolitutkimuksen ja rasvasodan – kirjassaan hän kertoo kolesterolista kansantajuisesti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.