Radikaali ompeluseura ottaa terävästi kantaa – räväkät ristipistotyöt leviävät somessa

Jussi Vehkasalo

"Raha haisee pahalta", "Vittu mitä paskaa" ja "Powerpussy" lukee kulttuurikeskus Stoan parvigalleriaan ripustetuissa radikaaleissa ristipistotöissä.

– Näen kantaaottavien käsitöiden tekemisen varhaisen feminismin ompeluseuratoiminnan jatkumona. Olen kuullut, että varhaisfeministit perustivat ompeluseuroja siksi, että saisivat rauhassa puhua politiikasta ilman miehiä, kertoo Marianne Niemelä

Hän on kuratoinut Kapinaa pistoilla – kantaa ottava käsityö aktivismina ja taiteena -näyttelyn Stoaan. Myös Niemelän kantaaottavia ristipistotöitä on nähtävillä näyttelyssä, sillä hän kuuluu Radikaalit ristipistot Helsinki -kollektiiviin.

Jonkinlaista ristipistoa on moni kokeillut koulussa käsityötunneilla, vaikkapa vohvelikankaaseen.

– Ristipistossa on helppo tekniikka, tarvitaan Aida-kangasta tai jotain muuta kangasta, jossa näkyvät "ruudut". Kirjontalanka on muliinilanka, mutta radikaaleissa ristipistotöissä ei tarvitse olla juuri näitä oikeita materiaaleja, voi vaikka etsiä, mitä sopivaa kotoa valmiiksi löytyisi, Niemelä jatkaa.

Radikaalit ristipistot Helsinki -kollektiivin tekemä We All Really Should Care -ristipistograffiti. Tilaustyö kiinnitettiin viime vuonna Ruisrockin sisäänkäynnin viereiseen aitaan.

Näyttelyssä on myös muuta käsityötaidetta, Minna Jaakolan suuri kirjovirkkaustyö on yksi näyttelyn huomiota herättävimmistä teoksista, jo ihan suuren kokonsa vuoksi.

– Pari kuukautta tämän tekemiseen meni. Tein tätä useampana päivänä viikossa, yleensä useamman tunnin kerrallaan, Jaakola kertoo.

Käsityöaktivismi eli craftivismi on levinnyt myös Suomessa, yksi leviämiskanava on netti.

– Radikaalit ristipistot -kollektiivi kokoontuu enemmän ja vähemmän säännöllisesti. Tärkeää on myös sosiaalinen puoli keskusteluineen. Minulle tämä on feminististä aktivismia ja toimintaa, mutta eri ihmisillä on eri lähtökohtia. Joku tekee ihan käsityötaustansa vuoksi, toinen taas poliittisista syistä.

Minna Jaakolan Bikinit-niminen työ.

Jaakola ja Niemelä kertovat, että ristipistojen tekoon saa apua modernista tekniikasta.

– Netissä on ohjelmia, joihin voi syöttää oikeastaan minkä vaan kuvan tai tekstin, ja ohjelma tekee ohjeen kyseisenlaisen ristipistotyön tekemiseen.

Voiko käsityöaktivismilla muuttaa maailmaa?

– Ainakin omaa maailmaa voi muuttaa. Ja tämä on voimaannuttavaa. Käsityöaktivismin kautta voi löytää tien kohti muuta aktivismia, Jaakola toteaa.

Ristipistotöitä voi kiinnittää vaikka takkiin tai reppuun.

– Ja niitä voi laittaa someen, siellä ne leviävät ja saavat paljon katsojia.

Kantaa ottavien käsitöiden näyttelyssä on esillä monia Minna Jaakolan (vas.) töitä. Radikaalit ristipistot Helsinki -kollektiiviin kuuluvan ja näyttelyn kuratoineen Marianne Niemelän töitä on niin ikään esillä Stoan parvigalleriassa.

Näyttely on avoinna Stoan (Turunlinnantie 1) parvigalleriassa 26. toukokuuta asti. Näyttely koostuu usean eri tekijän töistä, korostetusti töitä on koottu Jaakolalta ja Linnea Saaritsilta Lisäksi mukana on kevään aikana syntyneitä töitä Radikaalit ristipistot Helsinki -ryhmän kokoontumisista, jotka pidettiin Museum of Impossible Forms -tilassa Kontulassa.

Niemelä ja Saarits puhuvat craftivismista ja kertovat teosten synnystä Stoassa 7. toukokuuta kello 18.

Stoan aukion avajaisissa 18. toukokuuta ryhmä järjestää kaikille avoimen ristipistograffitityöpajan kello 14–17. Työpajassa tehdään pieniä käsityöaktivismiteoksia Stoan aukiolle. Aiempaa kokemusta ristipistojen tekemisestä ei tarvita. Ohjaajina toimivat Niemelä ja Saarits.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Kaupunki korjasi aiempaa lausuntoaan: Hoivakodissa ei olekaan koronaa
 2. Sijoitusyksiö Espoossa antaa huonomman vuokratuoton kuin Vantaalla – Ratojen varteen keskittyvä kasvu "voi vaikeuttaa syrjempänä raiteista sijaitsevien asuntojen vuokrausta"
 3. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 4. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 5. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 6. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 7. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 8. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 9. Shaker-lehti: Räppäri Setä Koponen vetämään olutbisnestä – "Tavoitteena on, että Olarista puhuttaessa tulisi ensimmäisenä mieleen panimo"
 10. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 11. Hänninen 5.8.
 12. Kirkkonummi-päivät järjestetään koronasta huolimatta – torialueelle opastetut kulkuväylät
 13. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 14. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys
 15. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.