Sähköpotkulautasotku virisi Helsingissä – Nyt poliisikin ottaa kantaa ja kertoo, mitä sääntöjä tulee noudattaa

Sähköpotkulautojen lisääntyminen Helsingissä on saanut Helsingin poliisinkin puuttumaan asiaan ja kertaamaan sähköistetyllä potkulaudalla liikkuville liikennesääntöjä.

Poliisi julkaisi aiheesta tiedotteen loppuviikolla.

Tänä keväänä Helsingissä aloitti jopa kaksi yksityistä sähköpotkulautayrittäjää, joten potkulautojen määrä katukuvassa on lisääntynyt merkittävästi. Vuosaaressa alkaa ensi viikolla pilotti, jossa erillisille potkulauta-asemille tuodaan 300 potkulautaa, joista puolet on sähköllä ja puolet ilman sähköä toimivia.

Yksi merkittävimmistä huomioista on, että sähköpotkulautoihin sovelletaan pääosin polkupyöräilyä koskevia liikennesääntöjä. Sähköpotkulautaiija on pyöräilijä.

Liikenne- ja viestintävirasto määrittelee Helsingissä vuokrattavat ja yleisimmin myynnissä olevat sähköpotkulaudat kevyiksi sähköajoneuvoiksi, joten niillä ei saa ajaa jalkakäytävällä. Sähköpotkulaudan paikka liikenteessä on pyöräkaistalla tai ajoradan oikeassa reunassa, mikäli pyörätietä ei ole.

Ajoradalla noudatetaan yleisiä väistämissääntöjä: oikealta tulevaa väistetään. Ajoradalla olevat liikennemerkit koskevat myös sähköpotkulautoja.

Liikenne- ja viestintävirasto määrittelee 16–25 kilometriä tunnissa liikkuvat sähköpotkulaudat kevyiksi sähköajoneuvoiksi. Kevyiden sähköajoneuvojen lisäksi Suomessa on myynnissä suurempi- ja alempitehoisia potkulautoja.

Sähköpotkulaudassa tulee olla soittokello sekä pimeässä tai hämärässä liikuttaessa heijastin ja lamppu. Kypärän käyttäminen on suositeltavaa, mutta sen jättäminen käyttämättä ei ole rangaistavaa.

Kevyisiin sähköajoneuvoihin sovelletaan liikennejuopumusta moottorittomalla ajoneuvolla. Eli mikäli sähköpotkulautaa käyttää juopuneena saattaa pyöräilijöiden tapaan syyllistyä tankojuopumukseen.

Sähköpotkulaudan saa pysäyttää tai pysäköidäjalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta kuitenkin niin, ettei siitä aiheudu kohtuutonta haittaa muille tiellä liikkuville.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut