Tuomiokapituli otti kantaa piispa Teemu Laajasalon kirjanpitorikokseen: "Vahingoittanut kirkon julkisuuskuvaa ja eettistä uskottavuutta"

Teemu Laajasalo toimi aiemmin Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin tuomiokapitulin mielestä piispa Teemu Laajasalon maaliskuussa saama tuomio tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta ei ole este piispan viran hoitamiselle.

Tuomiokapituli perustelee kantaansa sillä, että Laajasalon saama tuomio ei liity papin viran hoitamiseen, ja rikos on tapahtunut ennen piispan viran vastaanottamista.

Tuomiokapituli pitää kuitenkin moitittavana Laajasalon yritystoimintaan liittyviä menettelyitä.

– Piispaan liittyvä negatiivinen julkisuus on ollut omiaan vahingoittamaan kirkon julkisuuskuvaa ja uskottavuutta

eettisenä toimijana. Tuomiokapituli pitää hyvänä, että piispa on tunnustanut virheensä ja sitä myös julkisesti pahoitellut, tuomiokapituli lausuu.

Piispan virassa on tuomiokapitulin mukaan syytä kiinnittää erityistä huomiota eettisyyteen ja esikuvallisuuteen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi Laajasalon syyllistyneen tuottamukselliseen kirjanpitorikokseen, josta hänelle määrättiin rangaistukseksi 20 päiväsakkoa.

Kirjanpitorikos liittyy Laajasalon yrityksen TL Opetus Oy:n toimintaan. Laajasalo oli vuosina 2014–2017 jättänyt toimittamatta kirjanpitäjälleen yhtiönsä toimintaan liittyneitä myyntilaskuja ja kulutositteita, minkä seurauksena yhtiön liikevaihto ja tulos jäivät liian pieniksi sekä lyhytaikaisten muiden velkojen saldo liian suureksi. Väärät tiedot päätyivät verottajalle.

Laajasalon mukaan laiminlyönti on johtunut väärinkäsityksestä tai virheellisestä tulkinnasta, joka liittyi osakeyhtiölain muutokseen.

Tuomiokapituli on elin, joka hoitaa hiippakunnan hallintoa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut