Uutissuomalainen: Valviran ylitarkastaja kritisoi rajusti hoivayritysten toimintakulttuuria – "Valvontaviranomaisia ei enää uskota"

Kuvituskuva. Arkisto / Päivi Tuovinen

toimitus

Hoivayhtiöiden asenne valvontaviranomaisten kehotuksia ja toimia kohtaan on muuttunut välinpitämättömäksi. Vanhat valvontakeinot eivät enää riitä, vaan sanktioita on koko ajan kiristettävä. Tätä mieltä on Uutissuomalaisen haastattelema sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo.

Aikaisemmin yritykset tekivät sen, minkä valvontaviranomainen edellytti.

– Kun ennen neuvoteltiin ja huomautettiin, asiat korjaantuivat. Enää tällaiseen ei uskota, koko ajan on otettava järeämpiä keinoja käyttöön, Uusitalo toteaa Uutissuomalaiselle.

Valvira päätti viime viikolla määrätä hoivayritys Esperi Caren valtakunnalliseen valvontaansa. Samanlainen prosessi on käynnissä myös Attendon osalta.

Aluehallintovirastojen valvontaprosessi Esperiä kohtaan ehti kestää yli kaksi vuotta, ennen kuin Valvira turvautui järeään sanktioon. Uusitalon mukaan Valvira luotti siihen, että Esperi ryhtyy korjaaviin toimiin.

Esperin laatu- ja kehitysjohtaja Arne Köhler toteaa Uutissuomalaiselle, että yhtiö ottaa kaikki huomautukset tosissaan.

– Viranomaisten huomautukset ja kehotukset ovat arvokas apu kehitystyössämme, sillä meillä on yhteinen tahtotila varmistaa laadukas hoiva. Seuraamme nykyään myös keskitetysti viranomaisten huomautuksia tai selvityspyyntöjä. Näin varmistamme, että kaikkiin viranomaisasioihin vastataan ja toimintaa kehitetään laajemminkin kuin vain huomautuksen saaneen yksikön osalta, Köhler totesi sähköpostitse Uutissuomaiselle.

Kovimmat toimenpiteet viranomaisella ovat toimijan luvan peruuttaminen, toiminnan keskeyttäminen ja uhkasakko sekä määräys, jonka Esperi nyt sai. Esperin on korjattava epäkohdat heinäkuun loppuun mennessä, Uutissuomalainen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut