Lasten synttärilahjojen kilpavarustelu synnytti vastaliikkeen – nyt trendikästä on ostaa yksi kunnon kimppalahja

Jukka Hämäläinen

Lapsiperheissä on herätty siihen, että kaverisynttäreiden lahjavarustelu on riistäytynyt käsistä. Niin sanotut viiden euron synttärit ja aanhempien vastaliikkeen on pannut merkille myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Tiina Ristikari

– Tähän liittyy monenlaisia ilmiöitä. Jos vaikka tarhakavereita on kutsuttu synttäreille useita, niin vanhemmat hankkivat lahjan yhdessä. Tai vanhemmat viestivät, että älkää tuoko mitään kallista. Annetaan vaikka viiden euron raja.

– Omien lasten kohdalla olen huomannut, että niin sanotuista lahjapusseista, jotka päivänsankari antaa lähtiessä vieraille, on jo luovuttu. Ne on voitu korvata lakulla tai ilmapallolla.

THL:ään synttärilahjat liittyvät lapsiperheiden köyhyyden kautta.

– On tutkimuksia siitä, miten köyhien perheiden lapset joutuvat ristiriitaiseen tilanteeseen, kun synttärilahjoiksi on ruvettu antamaan yhä kalliimpia ja hienompia asioita, Ristikari kertoo.

– Lapset ovat tietoisia vanhempiensa köyhyydestä eivätkä aina edes kehtaa pyytää heiltä rahaa synttärilahjoihin, vaikka vanhemmat saattaisivat priorisoidakin ne tärkeiksi.

Ristikarista on surullista, jos paine kalliisiin lahjoihin estää lapsen osallistumisen kaverin juhlaan.

– Vähävaraisten perheiden lapsille on tärkeää päästä osallistumaan yhteisiin juhliin. Joissakin kouluissa ja päiväkodeissa juhlitaan jo lasten synttäreitä yhdessä. Silloin ei tule myöskään sitä tilannetta, että joku jätettäisiin kutsumatta.

Ristikarin mukaan joidenkin lasten sulkeminen pois synttäreiltä aiheuttaa paljon pahaa mieltä.

– Lapsi voi jopa kiristää toista sillä, että ei kutsu kaveria synttärille, jos hän ei esimerkiksi suostu leikkimään tiettyä leikkiä, Ristikari tietää.

Synttäreiden juhlinta niveltyy myös ympäristökasvatukseen, sillä Ristikarin mielestä näinä ilmastonmuutoksen aikoina tarpeettoman lahjakrääsän välttäminen jos mikä on ympäristöteko.

– Perheet ovat pulassa lelujen kanssa, jos joka vuosi kymmenen kaveria tuo muovisen lahjan. Joukolla hankittu lahja, käytetty tai itse tehty lahja säästää ympäristöä.

Uudella lahjakulttuurilla on myös kasvatuksellinen merkitys, sillä se auttaa lasta ymmärtämään ettei ympäristö kestä ylenpalttista kuluttamista.

– Voisimme opettaa lapsia siihen, että yhdessäolo ja hauskanpito on se lahja, Ristikari miettii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa todettu 913 varmistettua koronatartuntaa – viime päivien aikana neljä uutta tapausta
 2. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 3. Kauppakeskus Liilassa Suomenojalla avautuu uusia sisustusliikkeitä ensi viikolla – koko keskuksen uudistukset valmistuvat syksyllä
 4. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 5. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 6. Espooseen roimasti enemmän valkohäntäpeurojen kaatolupia – "Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti"
 7. Raidejokeria varten rakennettavan sillan kannen valu alkaa Laajalahdessa
 8. Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 11. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 12. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 13. Espoon ja THL:n paikallisissa koronaluvuissa iso kuilu – näin Espoon perusturvajohtaja selittää eroa
 14. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 15. Tapiolan Sandro lopettaa, tilalle Helsingistä tuttu uusi yrittäjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.