Seinä täynnä Pyhää Yrjöä: Keräilijän koti Soukassa on täynnä aarteita

Teksti: Riikka Hollo

Kuvat: Sini Pennanen

Kodikas ja uniikki tunnelma välittyy jo eteisen kynnykselle, kun astumme Nanna Kataviston kotiin Soukassa. Luhtitalossa sijaitsevassa asunnossa on 100 neliötä ja upea, 40 neliön kattoterassi, jossa Katavisto nauttii välillä omasta rauhasta ja toisinaan ystävien seurasta.

– Olen asunut tässä talossa vuodesta 1992 lähtien. Ensin asuin talon ensimmäisessä kerroksessa, josta muutin toiseen kerrokseen vuonna 1997. Minulla on mukavat naapurit ja viihdyn täällä loistavasti, Katavisto sanoo.

Kataviston suurin keräilykohde on partioliikkeen suojelupyhimyksenä tunnettu Pyhä Yrjö ja lohikäärme. Näitä onkin kertynyt olohuoneeseen yhden suuren seinän verran eli noin 300. Toinen tärkeä keräilyn aihe on miekkavalaat, joita löytyy noin 150. Lisäksi löytyy 400 taloa, jotka koristavat olohuoneen toista seinää ja ikkunalautaa.

– Olen ollut partiossa mukana 56 vuotta ja matkustanut harrastuksen tiimoilta ympäri maailmaa. Kodistani löytyy paljon kaikenlaista matkoilta tuotua ja kerättyä. Sanonkin aina, että Itävalta ja Kanada ovat toisia kotimaitani. Pidän myös Alaskasta suuresti, mikä näkyy kodissani, Katavisto kertoo.

Katavisto teki päivätyön Punaisessa Ristissä, mutta on jatkanut vapaaehtoistyön parissa SPR:n Lounais-Espoon osastossa. Hän on vetänyt partioryhmien lisäksi myös useita Suomi-Amerikka Liiton matkoja maailmalla.

– Pidän matkustamisesta ja minulla on ystäviä ympäri maailmaa. Kotini on Suomessa ja juureni Kainuussa, mutta matkoilta saa aina uutta näkökulmaa maailmaan.

Lisäksi Katavisto kirjoittaa paljon kirjeitä ystävilleen ja jopa Englannin kuningattarelle. Hän on saanut usein myös vastauksia kirjeisiinsä – myös kuningattarelta!

– Kirjoittaminen on intohimoni ja luen paljon. Minulla on kummilapsia ja ystäviä, joiden kanssa pidän paljon yhteyttä kirjeitse. Olen myös noudattanut sellaista viisautta, että oppiakseen tuntemaan ystävänsä, on tehtävä yhteinen matka. Eli matkat ystävien kesken ovat olennainen osa elämääni, Katavisto summaa.

Matkoilla Kataviston ”social calendar” onkin usein täyteen ahdettu, sillä paikalliset ystävät järjestävät ohjelmaa kaikkialla, minne hän matkustaakin.

– Ei sitä koskaan tiedä, vaikka joskus vielä muuttaisin ulkomaille. Nyt kuitenkin kotini on Soukassa, mutta maailma avoin.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut