Puhdistaako Espoo kadut huonommin kuin naapurit? – näin kaupunki vastaa asukkaiden syytöksiin

Espoolaisen Pertti Laaksosen mielestä kadut ovat puhtaampia Vantaan puolella. Kuva Laaksolahden Riihiniityntieltä. Päivi Tuovinen

Sirkku Aalto

Puhdistaako Espoo katunsa kehnommin kuin naapurikaupunkinsa? Tätä ovat pohtineet viime aikoina monet kaupunkilaiset.

– Kun menimme viime viikolla Lintuvaarasta tuttavien luokse Vantaanlaaksoon, silmään pisti se, kuinka puhtaita tiet Vantaan puolella olivat. Meillä täällä Espoossa on hiekoitushiekkaa ja pölyä vaikka kuinka, eläkkeellä oleva espoolainen Pertti Laaksonen sanoo.

Lintuvaaran, Leppävaaran ja Laaksolahden alueilla usein kulkeva Laaksonen ihmettelee tapaa, jolla Espoo puhdistaa katuja.

– Asfaltin reunoille jää 10–30 senttiä leveä kaistale hiekkaa. Kun tietä ajaa bussi tai kuorma-auto, ilmaan pölähtää pölypilvi.

Hienoa hiekkaa on hänen mukaansa jäänyt myös katujen reunakiven viereen.

– Tämä on häiritsevää. Näyttää siltä, että Espoon puolella kaduista ei huolehdita riittävästi, Laaksonen toteaa.

KatutuotantopäällikköTeemu Uusikauppila Espoon kaupungilta vastaa, että hän ei ole havainnut eroja katujen puhtaudessa liikkuessaan naapurikaupungeissa.

– Olen pyörinyt Helsingissä sekä Vantaalla ja kaikilla on ollut alueita, joita ei ole puhdistettu, Uusikauppila sanoo.

– Kokonaisuuden vertaaminen on haastavaa, kun ei millään näe kokonaisuutta, missä harjat kenelläkin menevät, hän jatkaa.

Mahdollisia eroja katujen pölyisyydessä voivat Uusikauppilan mukaan selittää esimerkiksi erot kalustossa, työvuoroissa ja teiden kunnossapitovastuissa.

– Helsingin keskustassa kiinteistöillä on huomattava kunnossapitovastuu. Lisäksi Helsingissä tehdään muutamilla alueilla työtä kahdessa vuorossa, kun taas meillä resurssit eivät riitä kahteen vuoroon, Uusikauppila sanoo.

– Teemme kuitenkin pidempiä työvuoroja tarvittaessa, ja katujen pesuja tehdään myös öiseen aikaan.

Espoo ei myöskään yksin voi vaikuttaa ilmanlaatuun esimerkiksi Leppävaarassa, jossa ilmanlaatu on viime aikoina katupölyn takia ollut paikoin huono.

–  Leppävaarassa on muiden vastuulla oleva Kehä I, Turuntie sekä rata-alue, joilta nousee pölyä, Uusikauppila muistuttaa.

Tien reunaan puhdistuksen jäljiltä jäänyt hiekka ja pöly saadaan Uusikauppilan mukaan pois tietynlaisella kalustolla.

– Noin viitisenkymmentä konetta kerää Espoossa hiekoitushiekkaa. Niistä lähes jokaisella hiekan saa pois lähes reunaa myöten. Aivan reunaan jäävä pieni rantu lähtee pois viimeistään pesujen yhteydessä.

Putsauskalustoon kuuluvilla seitsemällä imulakaisukoneella kadut saadaan varsin pölyttömiksi ilman pesuakin. Niillä ei kuitenkaan ehditä puhdistaa jokaista katua, Uusikauppila sanoo.

Vantaalla katujen puhdistustöissä on arviolta reilut erilaista 70 konetta, kertoo ylitiemestari Erkki Tammisto Vantaan kaupungilta.

Katujen putsaus hoituu niin, että kaikki irtohiekka harjataan ensimmäisellä karkean hiekan poistokierroksella pois tiealueelta.

– Kun tämä työ tehdään mekaanisilla työlaitteilla, niin siihen jää sitten jäljelle hieno pöly, joka on sitten toisella kierroksella poistettava pesevillä laitteilla, Tammisto kertoo.

Espoossa katujen peseminen jatkuu toukokuun loppuun asti. Palautetta katujen puhdistamisesta on kevään aikana tullut kaupungillekin.

– Tämä kevät on ollut erittäin haastava, koska taivaalta ei ole tullut apuja. On ollut kuivia ja aurinkoisia päiviä, mikä on katujen puhdistamiselle myrkkyä, Uusikauppila sanoo.

Moni saa oireita

Pölykausi on yleensä pahimmillaan maalis- ja huhtikuussa.

Katupöly aiheuttaa monille ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa.

Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille, kuten astmaatikoille, pienille lapsille ja iäkkäille.

Ilmanlaatua voi seurata Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n sivuilta hsy.fi/ilmanlaatu.

Lähde: HSY

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoossa on kärsitty erityisen huonosta ilmanlaadusta – kaksi aluetta koko maan kärjessä hiukkaspitoisuuksissa
    10.4.2019 6:45
  2. Katujen pesu alkaa viikon tai kahden kuluessa – ilmanlaatu on Espoossa nyt paikoin erittäin huono
    6.4.2019 7:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut