Karhusaaren taiteilijahuvila avaa jälleen ovensa – tänä vuonna neljä kierrosta

KULTTUURI Taiteilijat kutsuvat Karhusaareen tutustumaan työhuoneisiin ja luontoon.

Karhusaaressa työskenteleviin taiteilijoihin kuuluvat muun muassa Seija Rissanen, Marja Maljonen, Susanna Suikkari, Julia Weckman ja Paul Laane. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Karhusaaren taiteilijat avaavat jälleen työhuoneidensa ovet vieraille. Huhtikuun loppuun ajoittuvasta tapahtumasta on tullut perinne.

– Silloin pääsee näkemään taiteilijoiden tilat normaalissa siistissä olotilassa, visuaalinen kirjailija Paul Laane naurahtaa.

Taiteilijat laittavat teoksia esille työhuoneisiinsa ja myös Sinebrychoffin huvilan saleihin. Näyttely on samalla myyntinäyttely.

– Talon ja Sinebrychoffin perheen historiaan liittyvät kierrokset ovat olleet tosi suosittuja ja tänä vuonna niitä on kahden sijaan neljä, Julia Weckman kertoo.

Jos nämäkin rannat rakennetaan, niitä ei saa takaisin."

– Osa Karhusaari-päivän kävijöistä on vakiovieraita ja osa poikkeaa spontaanisti Rantaraitilta huomattuaan, että täällä on tapahtuma, Seija Rissanen mainitsee.

– Rantaraitilla ulkoilee yllättävän paljon sellaista väkeä, jotka eivät ole koskaan käyneet sisällä talossa.

Nyt taiteilijoiden elämää varjostaa huoli Karhusaaren tulevaisuudesta, koska Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti varata Lastenmaailma ry:lle Karhusaaresta alueen Lastenmaailma-hankkeen suunnittelua varten. Varaus on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Julkisuudessa on arvioitu, että Lastenmaailma houkuttelisi jopa 600 000 kävijää vuodessa.

Taiteilijoiden mielestä hanke kuulostaa täysin ylimitoitetulta. Heidän kauhukuvansa on, että Lastenmaailma-hankkeen varjolla Karhusaaren suojelukaava puretaan ja alueelle rakennetaan kalliita kerrostaloasuntoja.

– Karhusaaren rakennukset pitää kunnostaa ja pitää alueen kulttuurihistoriaan sopivassa käytössä. Tämän alueen luonto ei kestä järkyttävän suuria ihmismassoja, Pro Karhusaaren puheenjohtajana toimiva Julia Weckman sanoo.

Taiteilijat painottavat, että heillä ei ole mitään lapsia vastaan – heillä itselläänkin on lapsia ja lastenlapsiakin – mutta Karhusaari ei ole Lastenmaailmalle oikea paikka.

– Jos nämäkin rannat rakennetaan, niitä ei saa takaisin.

Susanna Suikkari muistuttaa, että Karhusaari on lähialueen asukkaille tärkeä virkistysalue ja sen merkitys kasvaa, kun Keilaniemeen ja Tapiolaan rakennetaan lisää asuntoja.

Karhusaaren taiteilijat keräsivät pari vuotta sitten avoimien ovien päivässä kävijöiltä ideoita siitä, miten aluetta voisi kehittää ja millainen toiminta sinne sopisi. Espoo ei ole tarttunut ideoihin, koska rahoitusesimerkit puuttuivat. Nyt ideoita aiotaan kerätä lisää.

Taiteilijat haluavat säilyttää Karhusaaren suojelustatuksen. Pro Karhusaari -kuntalaisaloite on allekirjoitettavissa paperiversiona mm. Sellon kirjastossa Leppävaarassa sekä Tapiolan kirjastossa. Aloitteen voi allekirjoittaa myös verkossa.

Aviomet ovet

Karhusaari-päivä järjestetään sunnuntaina 28. huhtikuuta kello 10–17.

Historiakierrokset huvilassa kello 10.30, 11.30, 13.30 ja 14.30. Oppaina toimivat Tiina Hero ja Mari Anthoni.

Musiikkiesitys kello 12.30. Lauluntekijät Petri Aho ja Taina Laane.

Pro Karhusaari -yhdistys esittäytyy.

Paikalla on kahvila.

Länsiväylän kupeessa sijaitsevaan Karhusaareen pääsee kävellen Keilaniemen ja Koivusaaren metroasemilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut