Raiskausten määrä kasvoi 28 prosenttia alkuvuonna – myös lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa kolmanneksen kasvu

toimitus

Raiskausten ja lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten määrät ovat kasvaneet merkittävästi alkuvuonna, kertoo Tilastokeskus.

Poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä lisääntyi tammi–maaliskuussa 27,6 prosenttia edellisvuodesta. Lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä kasvoi 28,7prosenttia.

Tilastokeskus kertoi keskiviikkona, että raiskauksia ilmoitettiinpoliisille alkuvuonna 379. Se on kappalemääräisesti 82 tapausta enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli tietoon alkuvuonna 417.

Lisäksi poliisille ilmoitettiin 264 muuta seksuaalirikosta. Näistä 122 oli seksuaalista ahdistelua, mikä on kuusi tapausta enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Rikostilastot julkaistaan neljännesvuosittain. Lasten seksuaalisissa hyväksikäytöissä huippuaika oli vuoden 2013 toisella neljänneksellä. Tuolloin ilmoitettiin 612 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tilastokeskus huomauttaa, että viranomaisten tietoon tulleiden raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrät vaihtelevat vuosittain.

Yksittäiset rikosilmoitukset voivat sisältää usean osateon käsittäviä tapahtumasarjoja.

Viranomaisten tietoon tullut rikollisuus oli alkuvuonna yleisesti laskussa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaikkiaan 93800rikoslakirikosta. Se on2700tapausta eli vajaat 3 prosenttia vähemmän viime vuonna samaan aikaan.

Omaisuusrikoksia tuli tietoon 41000, mikä on reilut neljä prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Seksuaalirikosten ohella kasvua tuli petosrikoksissa, joihin kuuluvat petos, lievä petos ja törkeä petos. Näitä rikoksia tuli ilmi 6900, mikä on yli 10prosenttia enemmän kuin edellisvuoden tammi–maaliskuussa. Törkeät petokset kuitenkin vähenivät liki 13 prosenttia, kun niitä paljastui 440.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut