Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapiola uudistuu, mutta Suvikummussa on säilynyt alkuperäinen henki – Arkkitehtejä näkyy edelleen valokuvaamassa aluetta

ASUMINEN Arkkitehtipari Pietilän suunnittelemassa Suvikummussa eletään luonnon rauhassa, vaikka Tapiolan myllerrys on vain kivenheiton päässä.

Teksti: Riikka Hollo

Kuvat: Sini Pennanen

Luonnonläheinen Suvikumpu hurmaa arkkitehtuurillaan Tapiolan sydämessä. Reima ja Raili Pietilän suunnittelemat talot sulautuvat ympäröivään luontoon ja maisemaan.

Terttu ja Jarmo Virmavirta ovat asuneet Espoon Tapiolassa neljässä eri osoitteessa. Alun perin Turusta lähtöisin oleva pariskunta nauttii luonnonrauhasta ja vehreydestä nyt Suvikummussa, joka sijaitsee aivan Tapiolan tuntumassa. Tyylikäs koti on oman aikansa onnistunut taidonnäyte.

Suvikumpu on Reima ja Raili Pietilän 1960-luvulla suunnittelema yhtenäinen asuinalue keskellä Tapiolaa. Suunnittelussa otettiin aikanaan lähtökohdaksi rakennusten ja ympäristön tiivis yhteenliittymä, luonto ja talojen väritys. Talojen ulkosivuissa vaihtelevat vaaleat ja tummat pinnat, jotka liittävät rakennukset metsäiseen maastoon. Näin luonnon ja rakennusten raja häipyy.

– Suvikumpu on säilynyt yhtenä alkuperäisimmistä Tapiolan alueista metsän keskellä hyvien liikenneyhteyksien, kuten metron lähellä, Terttu Virmavirta kertoo.

Merkittävän Suvikummun alueesta tekee se, että Pietilät suunnittelivat enimmäkseen julkisia kohteita. Tunnetuimpien joukossa ovat Dipoli sekä Mäntyniemi, Presidentin virka-asunto.

– Suvikumpu on mielestäni jäänyt vähäiselle huomiolle uudistuvan Tapiolan myllerryksessä. Arkkitehtejä täällä kuitenkin näkyy – sekä meiltä että maailmalta – valokuvaamassa aluetta. Viime kesänä vietimme talomme 50-vuotisjuhlia, Terttu Virmavirta sanoo.

Myös puoliso Jarmo Virmavirta on viehättynyt alueen rauhallisuudesta ja luonnonläheisyydestä. Hyvät kulkuyhteydet, palvelut ja luonto tekevät Suvikummun alueesta hyvän paikan asua.

Tapiolan alueella rakennetaan uudisrakennuksia, kauppakeskus Ainoa uudistuu ja alueen vetovoima lisääntyy sujuvan julkisen liikenteen ansiosta. Tapiolan sydämessä on kuitenkin arkkitehtonisesti merkittäviä rakennuksia, joihin kuuluvat huolella suunnitellut, vehreät pihat.

– Asuminen täällä on todella ihanaa ja rauhallista, vaikka alueen ulkopuolella tapahtuu mittavaa uudisrakentamista. Suvikummun asunnot ovat aika erikoisia. Mitään kaavamaista funkkisarkkitehtuuria ei ole, vaan asunnot ovat monimuotoisia ja sopivat erilaisille asukkaille ja perheille. Muutimme tänne viisi vuotta sitten ja olemme viihtyneet loistavasti, Terttu Virmavirta sanoo.

Virmavirtojen asunto sijaitsee Suvikummun vuonna 1968 rakennetussa talossa. Siinä on neljä huonetta ja keittiö – yhteensä 100 neliötä. Pariskunta on lasittanut asuntoon kuuluvan terassin, joten se toimii upeana olohuoneen jatkeena. Kodin seinillä on runsaasti Jarmo Virmavirran maalaamaa taidetta.

– Raili Pietilä on suunnittelut myös sisustuksia, kuten keittiöt, jotta ne olisivat mahdollisimman käytännöllisiä. Keittiönkaapit ovat alkuperäiset, mutta pientä remonttia ja maalausta olemme tietysti vuosien varrella tehneet. Lisäksi kylpyhuone on remontoitu uusiksi.

Suvikummussa on uudistettu viimeisimpänä pihoja. Luonnon ja rakennusten vuoropuhelu on soljuvaa ja miellyttää silmää. Alueen maisema-arkkitehtina toimi Tapiolan keskustaakin uudistanut Ria Ruokonen ja piha sai uuden ilmeen parin viime vuoden aikana.

– Ympäristö on varsinkin kesällä todella kaunis. Täällä on perinteisiä tapiolalaisia kasveja: lumimarjapensaita, tataarivaahteroita, marjakuusia, sipulikasveja, kuten krookuksia, tulppaaneja ja narsisseja sekä alppiruusuja, koivuja, mäntyjä ja kuusia, Terttu Virmavirta iloitsee.

– Seuraamme Tapiolan uudistumista mielenkiinnolla ja toivomme, että alueen vehreys säilyy jatkossakin, Jarmo Virmavirta sanoo.