Metrovarsi vetää vaurasta keskiluokkaa Helsingistä Espooseen – "Niittykummun profiili muuttunut kuin yö ja päivä"

ASUNTOKAUPPA Länsimetron avautuminen näkyy kiinteistövälittäjän mukaan varakkaiden asunnonostajien päätöksissä.

Espoo vei viime vuonna ensimmäistä kertaa Helsingiltä varakkaaseen keskiluokkaan kuuluvia asunnonostajia, arvioi toimitusjohtaja Jussi Karppinen kiinteistönvälitysfirma Kahdeksas päivä Oy:stä.

Kahdeksas päivä on selvittänyt kiinteistönvälittäjien pääkaupunkiseudulla tekemiä asuntokauppoja tuoreessa markkinakatsauksessaan. Varakkaaksi keskiluokaksi määritellään 500 000–800 000 euron asuntojen ostajakunta.

Karppinen uskoo Espoon vetovoiman lisääntymisen selittyvän länsimetron valmistumisella. Markkinakatsauksesta käy ilmi, että 500 000–800 000 euron arvoisten asuntojen kauppa kääntyi viime vuonna Helsingissä laskuun ensi kertaa yli viiteen vuoteen.

Sen sijaan Espoossa näiden kalliimpien asuntojen kauppa lähti tasaiselta uraltaan selvään nousuun.

Espoossa tehtiin viime vuonna noin 250 vanhan asunnon kauppaa, joiden hinta oli 500 000–800 000. Määrä kasvoi edellisvuodesta 29 kaupalla. Helsingissä vastaavia kauppoja tehtiin 624. Määrä laski edellisvuodesta 19 kaupalla.

Karppisen mukaan metron valmistuminen on muuttanut esimerkiksi Niittykummun, Tontunmäen ja Tapiolan urheilupuiston seudun asuntokauppaa.

– Niittykummun profiili on muuttunut kuin yö ja päivä. Nyt sinne muuttaa ihmisiä aivan eri tulotasolla kuin ennen. Ja yhtäkkiä urheilupuiston ja Tontunmäen alueilla myydään miljoona-asuntoja, Karppinen luettelee.

Karppisen mukaan kaupaksi länsimetron vaikutuspiirissä käyvät nyt yli puolen miljoonan euron pientalot ja omakotitalot sekä 2000-luvulla valmistuneet kerrostaloasunnot.

– Pientalovaltaisista autoilijoista on nyt tulossa kaupungistujia.

Mitä kauemmaksi metroasemista mennään, sitä enemmän kysyntä hyytyy. Esimerkiksi Haukilahti–Westend-alueella on havaittavissa pientä kysynnän hiljenemistä, Karppinen kertoo. Kun mennään selvästi kauemmaksi, esimerkiksi Lintuvaaraan, on asuntomarkkinassa jo enemmän haasteita.

– Oman pihan arvostus on laskenut. Ekologiset arvot ja hyvät liikenneyhteydet ovat nousussa.

Ostajien siirtyminen rajan yli länteen näkyi myös kiinteistönvälittäjien tekemien uusien asuntojen kaupoissa. Espoossa välittäjät myivät uudiskohteita 5,9 prosenttia edellisvuotta enemmän, mutta Helsingissä niiden kauppamäärä laski 8,4 prosenttia.

– Sekä Espoo että Helsinki rakentavat nyt uusia kerrostalokeskittymiä varakkaille ihmisille. Espoo kilpailee hienosti tasamittelössä Helsingin kanssa, ja Keilaniemestä on tulossa Espoon Tripla. Vantaan tilanne on huono. Sillä ei ole vastaavia hankkeita, Karppinen sanoo.

Keskikauppa- hinta noin 300 000 euroa

Pääkaupunkiseudulla tehdään lukumääräisesti eniten 200 00–300 000 euron asuntokauppoja. Keskikauppa huitelee noin 300 000 eurossa.

Yli puolen miljoonan euron arvoisten käytettyjen asuntojen kauppamäärä pääkaupunkiseudulla kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia. Kasvu jakautui kuitenkin epätasaisesti kaupunkien välillä ja eri hintaluokissa.

Viime vuonna pääkaupunkiseudulla tehtiin 119 yli miljoonan euron asuntokauppaa. Näistä 99 tehtiin Helsingissä, 16 Espoossa ja neljä Kauniaisissa.

Lähde: Jussi Karppinen

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut