Cityhuuhkajien pesintä epäonnistui Espoon keskuksessa – "Ihmisen häirinnästä ei liene kyse"

Hautova huuhkaja pesällä Espoossa. Antti Karppi

Katja Riihola

Espoon ensimmäisen tunnetun urbaanin huuhkajaparin pesintäyritys Espoon keskuksessa on epäonnistunut, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys eli Tringa kertoo mediatiedotteessaan.

Huuhkajanaaras hautoi kolmea munaa Espoon keskuksessa sijaitsevan toimistorakennuksen katolla. Huuhkajista ei ole kuitenkaan tehty havaintoja pesäpaikalla enää 27.3. jälkeen.

Tätä aiemmin oli kiikareilla katsottuna havaittu huuhkajaparin naaraan hautovan munia. 28.3. tehdyn käynnin yhteydessä todettiin, ettei pesässä ollut munista jälkeäkään.

Tringan kaupunkihuuhkajaryhmän puheenjohtajan Raimo Seppälän mukaan pesinnän epäonnistumisen syytä voidaan vain arvailla. Ihmisten häirinnästä ei liene kyse, sillä sivullisten pääsy toimistorakennukseen on estetty.

Seppälä pohtii, että ehkä koiras on saattanut vaikka kuolla, jolloin naaras on joutunut lähtemään saalistamaan ja jättämään pesän vartioimatta. Tällöin vaikkapa varikset ovat saattaneet viedä munat muualle syötäviksi.

Niin sanotuista cityhuuhkajista on mahdollista tehdä havaintoja muualla Espoossa, Tringasta todetaan. Suomessa pitkään jatkuneen huuhkajien vainon kerrotaan vähentyneen, minkä arvellaan auttaneen huuhkajan sopeutumista ihmisen läheisyyteen.

Kaupunkihuuhkajia eli niin sanottuja cityhuuhkajia esiintyi Helsingin keskustan tuntumassa vuosina 2005–2012. Kuuluisin niistä oli Bubiksi nimetty lintu, joka keskeytti Suomen ja Belgian välisen jalkapallo-ottelun kesäkuussa 2007. Myös Forumin katolla 2011 pesineet huuhkajat saivat laajaa julkisuutta.

Euroopan suurin pöllö huuhkaja (Bubo bubo) on rauhoitettu meillä ympärivuotisesti. Suomen pesimäkanta on noin 1200 paria. Vuoden 2019 uhanalaisuusarvioinnin mukaan huuhkaja on Suomessa erittäin uhanalainen laji.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kuva: Löytyikö Helsingistä Suomen ensimmäinen "mäkkäripöllö"? – poikasen pitäisi nyt oppia lentämään tai lopetus uhkaa
    18.3.2019 12:06
  2. Kuva: Helsingin kuuluisa Bubi-pöllö sai perillisen lännestä – tässä on Espoon ensimmäinen cityhuuhkaja!
    8.3.2019 17:23
  3. Katso kuvat: Huuhkajapari kotiutui Kennelliiton kattoterassille Espoossa – parille huhuillaan sopivia nimiä, Mustia jo ehdotettu
    1.3.2019 19:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut