Kuvat: Myllerrys jatkuu Tapiolan ytimessä – Nämä talot puretaan, parkkipaikka puistoksi

TAPIOLA Heikintorin eteläpuolella alkaa iso purkutyömaa, jos asemakaavamuutokset hyväksytään.

Projektinjohtaja Antti Mäkinen kertoo, että kiinteistönomistajat ovat hakeneet Tapiolassa asemakaavan muutosta, jotta kuvassa näkyvät rakennukset voidaan purkaa ja tilalle rakentaa uudet asuin- ja liikekiinteistöt. Katja Riihola

Katja Riihola

Tapiolan Länsituulenaukio kokee lähitulevaisuudessa suuria muutoksia. Aukion laidalla sijaitsevat kaksi 1970- ja 1980-lukujen taitteessa rakennettua asuin- ja liikekiinteistöä on tarkoitus purkaa.

Purettavassa asuin- ja liikerakennus Hopiakanteleessa toimii tällä hetkellä muun muassa Otso Apteekki ja Picnic. Purettavassa Länsituulentie-nimisessä liikekiinteistössä sijaitsevat esimerkiksi Jysk, Posti ja Subway.

Tässä ollaan alkuperäisen Tapiolan idealla.”

Vanhojen rakennusten tilalle on tulossa 10- ja 11-kerroksiset asuinkerrostalot, ja katutasoon liiketiloja. Kaavamuutos on lisäämässä alueen rakennusoikeutta noin 12 000 kerrosneliömetriä.

Viereinen Asunto Oy Raitinlinna, jossa sijaitsee muun muassa Osuuspankki, sen sijaan säilytettäisiin.

Suojeltu niin sanottu Viatekin talo eli Kiinteistö Oy Raitinlukko säilytettäisiin myös. Asemakaavan muutoksella aiotaan kuitenkin muuttaa sen käyttötarkoitusta liike- ja toimistokäytöstä asumiskäyttöön. 1960-luvulla valmistuneen talon on suunnitellut Aarne Ervi, ja muutokset tarvitsevat Museoviraston hyväksynnän. Rakennus on korjauksen tarpeessa ja se on ollut vajaakäytöllä jo pitkään. Suojellussa rakennuksessa saattaa tulevaisuudessa olla vaikkapa hoiva-asumista.

Itse Länsituulenaukio aiotaan muuttaa parkkialueesta kaupunkiaukioksi ja kaupunkilaisten olohuoneeksi. Sinne aiotaan istuttaa puita ja alustavassa suunnitelmassa sinne rakennettaisiin myös lasten suosima pyöräilykaupunki Mini-Tapiola. Nyt aukiolla on noin 40 autopaikkaa.

– Tässä ollaan alkuperäisen Tapiolan idealla. Länsituulenaukiota mainostettiin jo 40 vuotta sitten puistomaisena viheralueena. Haluamme aukion nyt autoilta kaikkien asukkaiden käyttöön, sanoo projektinjohtaja Antti Mäkinen

Mäkisen mukaan maanpäällisistä parkkipaikoista voidaan luopua Tapiolan ytimessä, sillä maan alla on kaikkiaan noin 2 000 parkkipaikkaa.

Kiinteistö Oy Länsituulentien päässä oleva pysäköintitalo, jossa on noin 300 autopaikkaa, on pysymässä kuitenkin toistaiseksi ennallaan.

Edellä kuvatut suunnitelmat sisältyvät kahteen Tapiolan keskustaa koskevaan asemakaavan muutokseen, joita kaupunkisuunnittelulautakunnan on määrä käsitellä kokouksessaan tänään keskiviikkona.

Länsituulenaukion laidalla niin ikään sijaitsevaa kauppakeskus Heikintoria kyseiset asemakaavan muutokset eivät koske.

Kaupunkisuunnittelulautakunnasta asemakaavan muutokset menevät kaupunginhallitukseen ja toinen edelleen kaupunginvaltuustoon.

Asemakaavan muutoksen hyväksyminen edellyttää maankäyttösopimuksen, jota ei vielä ole.

– Tavoitteena on, että kaavat hyväksyttäisiin kaupungin elimissä kesään mennessä. Rakennustyöt tai ensimmäiset purkamiset voisivat alkaa vuoden 2020 keväällä, Mäkinen sanoo.

Aloitteet asemakaavan muutoksiin tulivat alueen maanomistajilta. Länsituulenaukion käyttötarkoituksen muuttaminen puistoksi on sen sijaan kaupungin idea. Kaupunki aikoo lunastaa aukion omistukseensa.

Länsituulenaukion muutos

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt Tapiolan uudistamisen teesit jo vuonna 2011.

Länsituulenaukiosta päätettiin kehittää Tapiolan keskuksen tärkein torialue, kansalaistori.

Vuonna 2017 kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto linjasi, että Länsituulenaukiota kehitetään korkeatasoiseksi ja eläväksi jalankulkuympäristöksi.

Länsituulenaukion muutos perustuu Tapiolan keskuksen uudistamisen laajempiin tavoitteisiin.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa Tapiolan keskustaan uusien asuntojen sekä liike-, toimisto- ja palvelutilojen täydennysrakentaminen hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja palveluiden läheisyyteen aivan metroaseman ja bussiterminaalin tuntumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 6. Pääkirjoitus: "Koronakoira" ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 2. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 5. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 8. Espoon terveysasemien puhelinpalvelu yhä ruuhkautunut – takaisinsoittoa voi joutua odottamaan pari vuorokautta
 9. Espoo kertoi koronalähteitä – joka neljäs viime viikkojen tartunnoista saatu matkalta
 10. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 13. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.