Espoossa on kärsitty erityisen huonosta ilmanlaadusta – kaksi aluetta koko maan kärjessä hiukkaspitoisuuksissa

KEVÄT Haitallisia hiukkasia on erityisesti Kehä I:n ja Länsiväylän varrella.

Espoossa on aloitettu hiekanpoisto kadulta, mutta varsinainen katujen peseminen alkaa vasta yöpakkasten väistyttyä. Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Katupölyn aiheuttamasta huonosta ilmanlaadusta kärsitään Espoossa nyt erityisesti kahdessa paikassa.Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) mittausasemilla Leppävaarassa ja Friisilässä hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat ylittäneet raja-arvon useana päivänä.

Leppävaarassa hengitettävien hiukkasten pitoisuus oli perjantaina 124, lauantaina 77 ja sunnuntaina 73 mikrogrammaa kuutiota kohti. Mikrogramma on gramman miljoonasosa.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat korkeita, kun ne ylittävät raja-arvotason 50 mikrogrammaa kuutiota kohti (50 µg/m3).

Friisilässä pitoisuus oli perjantaina 109 ja sunnuntaina 70 µg/m3.

– Leppävaara ja Friisilä ovat pitoisuuksissa itse asiassa koko maan kärjessä, sanoo HSY:n yksikönpäällikkö Maria Myllynen

Maanantaina ilmanlaatu oli Leppävaarassa välttävää, samoin kuin Helsingin Mäkelänkadullakin.

Hengitettävät hiukkaset nousevat pääosin hiekoitushiekasta ja nastarenkaiden rouhimasta asfaltista. Isoimmat hiukkaset ovat näkyviä.

Terveydelle haitallisimpia ovat silmälle näkymättömät pienhiukkaset, jotka kulkeutuvat syvälle keuhkoihin. Niiden määrän tulisi pysyä alle 10 mikrogrammassa kuutiota kohti.

– Vuositasolla sen alla pysytäänkin aika hyvin. Pienhiukkasia syntyy esimerkiksi puunpoltossa, mutta niitä on myös katupölyn seassa, Myllynen toteaa.

Hengitettävien hiukkasten raja-arvotaso on tänä vuonna ylittynyt Friisilässä yksitoista ja Leppävaarassa kymmenen kertaa. Kirkkonummellakin ylityksiä on kertynyt kolme. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa vuodessa. Tikkurilassa ylityksiä on toistaiseksi kuusi ja Helsingin Mäkelänkadulla neljä.

Myllysen mukaan ylitysmäärä pysyy vielä normaalin rajoissa. Pölykautta tosin on vielä edessä ainakin kuukausi.

Pölyn määrä laskee, kun katuja pestään.

Kaupungit ryhtyvät pesuhommiin yöpakkasten päätyttyä, yleensä huhtikuun alkupuolella.

– Helsingissä katujen puhdistaminen oli jo viime viikolla hyvässä vauhdissa, Myllynen huomauttaa ja lisää, että Helsingillä on myös nettipalvelu, josta asukkaat näkevät millä alueilla puhdistaminen on meneillään. Espoolta sellainen puuttuu.

Mereltä puhaltava tuuli puhdistaa ilmaa molemmissa kaupungeissa. Espoossakin ilmanlaatu on yleensä ihan hyvä, Myllynen muistuttaa.

– Rankkasade kyllä tekisi nyt hyvää. Se poistaisi ainakin hienojakoisempaa pölyä.

Vapun jälkeen katupöly vähenee yleensä jo rajusti.

Mittauksia

HSY:llä on 11 ilmanlaadun mittausasemaa pääkaupunkiseudulla ja kaksi muualla Uudellamaalla.

Vuosittain siirrettäviä mittausasemia on neljä.

Hengitettävät hiukkaset ovat enimmältään liikenteen nostattamaa katupölyä, joka voi aiheuttaa haittaa terveydelle etenkin keväisin.

Pienhiukkasia syntyy pääasiassa liikenteen ja puunpolton päästöistä. Niitä kulkeutuu myös maan rajojen ulkopuolelta.

Katupöly on erityisen haitallista riskiryhmille kuten astmaatikoille, lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Lähde: hsy.fi/ilmanlaatu

Aiheeseen liittyvää

  1. Katujen pesu alkaa viikon tai kahden kuluessa – ilmanlaatu on Espoossa nyt paikoin erittäin huono
    6.4.2019 7:00
  2. Friisilässä ja Kirkkonummella mitataan ilmanlaatua
    25.1.2019 8:00
  3. Ilmanlaatu paranee Espoossa pienin askelin – HSY pistää puun polton haitat tehosyyniin
    22.10.2018 6:25

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut