Dekkarit irrottavat koulutyöstä – Dekkariseura palkitsi Tuire Malmstedtin esikoiskirjan

KULTTUURI Kirjoittaminen on Tuire Malmstedtille hyvää vastapainoa opettajan työlle.

Vuoden esikoisdekkarina palkittu Tuire Malmstedtin teos Pimeä jää on psykologinen trilleri, joka pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti. Mitä yhteistä on Savonlinnalla vuonna 2016–2017 ja 1800-luvun lopun Alaskalla? Aluksi takaumat hämmentävät lukijaa, mutta niiden kautta punoutuu hyytävä tarina. Traumaattisen kokemuksen ja pahan varjo on pitkä.

Suomen dekkariseura totesi palkitsemisen perusteluissa, että Tuire Malmstedtin teos on "ansiokas poliisiromaani, jonka rakenne on monitahoinen ja yllättävä, jopa genreä uudistava".

Pimeässä jäässä poliisikaksikko Isa Karos ja Niiles Aarnikoski selvittävät vastenmielistä tapausta, 9-vuotiaan tytön murhaa. Poliisit tuntuvat aidoilta ihmisiltä, koska he kipuilevat oman perhe-elämänsä vaikeuksien kanssa. Menneisyyden painolasti on koko ajan vahvasti aistittavissa.

Tuire Malmstedt on kirjoittanut aina. Kirjallisuus ja luova kirjoittaminen olivat olennainen osa kääntäjän opintoja, mutta Malmstedt päätyikin töihin it-alalle ja sittemmin englannin ja ranskan opettajaksi alakouluun Ruuhkavuosina kirjoittaminen jäi, mutta hän palasi rakkaaseen harrastukseensa vuonna 2013.

– Olin lukenut Neiti Etsivät, Viisikot ja aikuisten dekkareita, mutta ei se ollut itsestään selvää, että dekkari on minun lajini.

Malmstedt muistaa selkeästi hetken, jolloin Pimeän jään idea syntyi.

– Mummoni lapsuustarinan kirjoittaminen jäi jumiin ja päätin lähteä pyöräilemään. Silloin Pimeän jään tarina alkoi pyöriä mielessäni. Kotiin palattuani kirjoitin heti avainsanat muistiin.

Tarinan idea tuntui kuitenkin niin hämmentävältä ja kauhealta, että Tuire Malmstedt hautasi sen vuodeksi pöytälaatikkoon. Sitten Johnny Kniga julkisti kilpailun, jolla haettiin dekkarin synopsista. Malmstedt pääsi jatkoon. Kirjoittaminen oli pudotuspeliä ja voittaja sai kustannussopimuksen.

– Pimeä jää tuli toiseksi. Sisuunnuin, kirjoitin dekkarin uusiksi ja lähetin käsikirjoitukseni Myllylahdelle. Sieltä vastattiin jo seitsemän päivän kuluttua ja kirja ilmestyi viime syksynä, Malmstedt kertaa.

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja tuli Malmstedtille yllätyksenä.

–Viime vuonna julkaistiin 20–30 esikoisdekkaria. Pelkästään se oli ihmeellistä, että sain kirjani markkinoille.

– En ollut koskaan ennen kirjoittanut dekkarityyppistä tekstiä. Välillä iski epäusko ja välillä oikein odotin, että pääsen taas koulupäivän jälkeen kirjoittamaan.

Kirjan aihe on rankka: lapsen kuolema. Kirjailija ei mässäile väkivallalla, vaan luotaa ihmismielen synkimpiä puolia.

Pimeän jään jälkeen Tuire Malmstedt on ehtinyt kirjoittaa jo toisen osan Isa Karoksen tarinaa. Mykkä taivas lähti juuri kustantajalle ja se ilmestyy ensi syksynä. Kolmas osa on aluillaan ja neljännen osan idea valmiina.

Päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymisestä Tuire Malmstedt ei kuitenkaan haaveile.

– Työni alakoulun opettajana vaatii täydellistä läsnäoloa ja työpäivän jälkeen on kivaa rauhoittua kirjoittamaan. Kirjoittaminen on minulle rakas harrastus. Aika harva suomalainen kirjailija elää pelkästään kirjoittamalla.

Palkitut

Tuire Malmstedt (s. 1974) on esikoiskirjailija, joka työskentelee kieltenopettajana.

Espoon vuosien jälkeen hän muutti perheineen asumaan Naarajärvelle lähelle Pieksämäkeä.

Pimeä jää (352 sivua) ilmestyi viime vuonna. Kustantaja on espoolainen Myllylahti.

Vuoden esikoisdekkarin valitsee Suomen dekkariseura.

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta kotimaisesta dekkariteosta sai espoolainen Eva Frantz romaanista Kahdeksas neito. Ruotsinkielinen alkuteos Den åttonde tärnan.

Johtolanka-voittajan ja parhaan esikoisen valinneeseen Vuoden johtolanka -palkintoraatiin kuuluivat Helena Hyvärinen, Matti Järvinen ja Kari Mäkinen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut