Taideyhdistys haluaa pelastaa Kauklahden juuret – "Täällä on ainutlaatuista historiaa ja kylämäisyyttä"

KAUKLAHTI Taideyhdistys haluaisi yli satavuotiaasta Juppin tilasta kyläyhteisön sydämen.

Juppin tila tunnetaan nykyään Villa Kauklahtena. Annukka Mikkola, Karoliina Tuovinen, Laura Sinivaara sekä lapset Erika ja Joonas viihtyvät vanhassa miljöössä. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kauklahden Åminnen alueella sijaitsevan Juppin tilan historia yltää satojen vuosien taakse. Nyt tilan päärakennuksessa toimii Villa Kauklahden taideyhdistys, jonka tarkoituksena on järjestää yhteisöllistä muotoiluun ja taiteeseen liittyvää toimintaa ja vaalia lähiympäristön kulttuurihistoriallista rakennuskantaa.

Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää kuitenkin kurjalta. Taideyhdistys on menettämässä toimintaympäristönsä, koska Espoon kaupungin tilapalvelut on irtisanonut taiteilijoiden vuokrasopimuksen kesäkuun alusta alkaen.

Juppin vanhan punaisen talon alakerrassa on vuokralaisena keramiikkataiteilija Karoliina Tuovinen ja yläkerrassa tekstiilitaiteilija, kuvataidekasvattaja Annukka Mikkola He kuuluvat myös Villa Kauklahden taideyhdistyksen hallitukseen ja yhdistys on saanut käyttää taiteilijoiden tiloja omaan toimintaansa.

Yhdistys on talon tulevaisuudesta huolissaan, koska tilapalveluista saadun tiedon mukaan talo on jossain vaiheessa tulossa julkiseen myyntiin. Taiteilijat pelkäävät, että Villa Kauklahti jää pitkäksi aikaa tyhjilleen ja samalla talo rapistuu korjauskelvottomaksi. Läheisen Åminnen kartanon kohtalo on yhtä huolestuttava.

– Kaavoituksen yhteydessä kaupungin linja on ollut se, että Juppin rakennus on säilytettävä ja kunnostettava, mutta toiminta ei tue virallista päämäärää, Tuovinen ihmettelee.

– Meidän toimintamme tuottaa asukkaille hyvinvointia, mutta tilapalvelut on liikelaitos ja siellä halutaan, että kaikki on selkeästi mitattavissa rahassa.

Taideyhdistyksen hallitukseen kuuluva Laura Sinivaara muistuttaa, että Espoo-tarinassa korostetaan yhteisöllisyyttä ja asukkaiden aktiivista toimintaa.

– Toimintamme vastaa Espoo-visioon, koska se tukee lähitekemistä. Kurttilan alue kasvaa voimakkaasti ja me haluamme tuottaa lapsiperheille palveluja, Tuovinen painottaa.

Taiteilijat toivovat nyt, että kaupunki jatkaisi vuokrasopimusta heidän kanssaan vuoden loppuun ja sen jälkeen Juppin vuokrasopimus siirrettäisiin Villa Kauklahden taideyhdistykselle tammikuusta 2020 lähtien. Villa Kauklahden toiminta-ajatus olisi ”käsityölähtöinen yhteisöllinen tila”.

– Meiltä kysellään paljon erilaisia kursseja ja tässä on mahdollisuuksia vaikka mihin, jos Åminnen kartanokin kunnostettaisiin ja siellä olisi vaikkapa yöpymistilojakin, Mikkola sanoo.

– Kauklahti sai viime vuonna Vuoden kaupunginosa -palkinnon. Täällä on ainutlaatuista historiaa ja kylämäisyyttä. Näistä asioista pitäisi ottaa kaikki hyöty irti.

Kulttuuriympäristö

Kauklahdessa sijaitsevan Juppin talon historia yltää satojen vuosien taakse. Nykyinen punainen päärakennus on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja aitta 1820-luvulla.

Alueella sijaitsevat myös alun perin tiilitehtaan johtajan asunnoksi rakennettu jugend-tyylinen Åminnen kartano, huonoon kuntoon päässyt työväenasunto Uraali sekä yli satavuotias Kungsgårdin koulu.

Villa Kauklahden taideyhdistys haluaa vaalia ainutlaatuisena pitämäänsä kulttuuriympäristöä.

Avoimet ovet Villa Kauklahdessa (Juppin talo) 2.–5. toukokuuta, to–pe klo 15–19 sekä la–su 11–16.

Lähde: Villa Kauklahden taideyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.