Taideyhdistys haluaa pelastaa Kauklahden juuret – "Täällä on ainutlaatuista historiaa ja kylämäisyyttä"

KAUKLAHTI Taideyhdistys haluaisi yli satavuotiaasta Juppin tilasta kyläyhteisön sydämen.

Juppin tila tunnetaan nykyään Villa Kauklahtena. Annukka Mikkola, Karoliina Tuovinen, Laura Sinivaara sekä lapset Erika ja Joonas viihtyvät vanhassa miljöössä. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kauklahden Åminnen alueella sijaitsevan Juppin tilan historia yltää satojen vuosien taakse. Nyt tilan päärakennuksessa toimii Villa Kauklahden taideyhdistys, jonka tarkoituksena on järjestää yhteisöllistä muotoiluun ja taiteeseen liittyvää toimintaa ja vaalia lähiympäristön kulttuurihistoriallista rakennuskantaa.

Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää kuitenkin kurjalta. Taideyhdistys on menettämässä toimintaympäristönsä, koska Espoon kaupungin tilapalvelut on irtisanonut taiteilijoiden vuokrasopimuksen kesäkuun alusta alkaen.

Juppin vanhan punaisen talon alakerrassa on vuokralaisena keramiikkataiteilija Karoliina Tuovinen ja yläkerrassa tekstiilitaiteilija, kuvataidekasvattaja Annukka Mikkola He kuuluvat myös Villa Kauklahden taideyhdistyksen hallitukseen ja yhdistys on saanut käyttää taiteilijoiden tiloja omaan toimintaansa.

Yhdistys on talon tulevaisuudesta huolissaan, koska tilapalveluista saadun tiedon mukaan talo on jossain vaiheessa tulossa julkiseen myyntiin. Taiteilijat pelkäävät, että Villa Kauklahti jää pitkäksi aikaa tyhjilleen ja samalla talo rapistuu korjauskelvottomaksi. Läheisen Åminnen kartanon kohtalo on yhtä huolestuttava.

– Kaavoituksen yhteydessä kaupungin linja on ollut se, että Juppin rakennus on säilytettävä ja kunnostettava, mutta toiminta ei tue virallista päämäärää, Tuovinen ihmettelee.

– Meidän toimintamme tuottaa asukkaille hyvinvointia, mutta tilapalvelut on liikelaitos ja siellä halutaan, että kaikki on selkeästi mitattavissa rahassa.

Taideyhdistyksen hallitukseen kuuluva Laura Sinivaara muistuttaa, että Espoo-tarinassa korostetaan yhteisöllisyyttä ja asukkaiden aktiivista toimintaa.

– Toimintamme vastaa Espoo-visioon, koska se tukee lähitekemistä. Kurttilan alue kasvaa voimakkaasti ja me haluamme tuottaa lapsiperheille palveluja, Tuovinen painottaa.

Taiteilijat toivovat nyt, että kaupunki jatkaisi vuokrasopimusta heidän kanssaan vuoden loppuun ja sen jälkeen Juppin vuokrasopimus siirrettäisiin Villa Kauklahden taideyhdistykselle tammikuusta 2020 lähtien. Villa Kauklahden toiminta-ajatus olisi ”käsityölähtöinen yhteisöllinen tila”.

– Meiltä kysellään paljon erilaisia kursseja ja tässä on mahdollisuuksia vaikka mihin, jos Åminnen kartanokin kunnostettaisiin ja siellä olisi vaikkapa yöpymistilojakin, Mikkola sanoo.

– Kauklahti sai viime vuonna Vuoden kaupunginosa -palkinnon. Täällä on ainutlaatuista historiaa ja kylämäisyyttä. Näistä asioista pitäisi ottaa kaikki hyöty irti.

Kulttuuriympäristö

Kauklahdessa sijaitsevan Juppin talon historia yltää satojen vuosien taakse. Nykyinen punainen päärakennus on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja aitta 1820-luvulla.

Alueella sijaitsevat myös alun perin tiilitehtaan johtajan asunnoksi rakennettu jugend-tyylinen Åminnen kartano, huonoon kuntoon päässyt työväenasunto Uraali sekä yli satavuotias Kungsgårdin koulu.

Villa Kauklahden taideyhdistys haluaa vaalia ainutlaatuisena pitämäänsä kulttuuriympäristöä.

Avoimet ovet Villa Kauklahdessa (Juppin talo) 2.–5. toukokuuta, to–pe klo 15–19 sekä la–su 11–16.

Lähde: Villa Kauklahden taideyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 4. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 5. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Hänninen 8.7.
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Pääkirjoitus: Virtuaalista viihdettä
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 15. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 4. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 5. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 7. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 8. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 9. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 10. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 11. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 14. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.