Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkkikesästä tulossa kiivas, pureman voi saada vaikka Helsingin keskustan puistosta – "Lumipeitteen paksuus ei ole mitenkään ollut haitaksi niille"

Puutiaisten levittämään borrelioosiinon jo kehitteillä rokote, joka voi saapua Suomeen pian.

Puistoissa ja pensaikoissa lymyävien punkkien levittämät tartuntataudit – borrelioosi ja puutiaisaivokuume – ovat ensi kesänä todennäköisesti aiempaa yleisempiä riesoja Suomessa.

Mennyt talvi oli puutiaisille myös pääkaupunkiseudulla varsin ihanteellinen selviytymisen ja leviämisen kannalta.

– Näyttää tosiaan siltä, että sääolot ovat Suomessa vuosi vuodelta suotuisampia punkeille. Kun terminen talvi lyhenee, samalla pitenee aika, jolloin punkit voivat imeä verta muista eläimistä ja lisääntyä, kertoo vastaava lääkäri Janne Castrén Saaristolääkärit Oy:stä.

– Lumipeitteen paksuus ei ole mitenkään haitaksi punkeille, oikeastaan päinvastoin. Runsasluminen talvi on eduksi jyrsijöille ja sitä kautta myös punkeille.

Vaikka yleisimmät oleskelualueet punkeille ovat metsiä, niittyjä, heinikoita ja pientareita, se ei estä joutumasta punkkihyökkäyksen kohteeksi kaupungeissa.

– Koska punkit leviävät lintujen välityksellä, punkinpureman voi saada esimerkiksi Helsingin kantakaupungin puistoissa. Tukholmassa punkit ovat olleet keskuspuistojen riesoina jo vuosia,Castrén paljastaa.

Tutkimusten mukaan myös Helsingin pienjyrsijät ja citykanit ovat varsin yleisiä punkkien isäntäeläimiä.

Punkkien levittämistä taudeista borrelioosi on puutiaisaivokuumetta yleisempi: jos punkki on päässyt olemaan kiinnittyneenä ihmiseen pitkän aikaa, noin joka viides sairastuu borrelioosiin.

Puutiaisaivokuumeessa vastaava riski on muutaman prosentin luokkaa.

– Borrelioosissa ratkaisevaa on kiinnittymisajan pituus. Jos punkki on kiinni esimerkiksi jalassa vain jokusen hetken, riski sairastua borrelioosiin voi olla vain muutamia prosentteja, Castrén muistuttaa.

Tärkeää on siis tutkia keho heti punkkialueella liikkumisen jälkeen huolella ja poistaa kiinni jääneet puutiaiset välittömästi.

Koska puutiaisaivokuume tarttuu puremasta muutaman minuutin kuluttua, on rokottaminen ainoa tehokas tapa estää taudin tarttuminen. Borrelioosia vastaan rokotetta ei ole – vielä.

– Isossa-Britanniassa tällainen rokote on kuitenkin jo kehitteillä. Nyt näyttää siltä, että lääkkeen kehitystyö kestää ehkä kolmisen vuotta eli jos kaikki sujuu kuten pitää, rokote voisi olla Suomessaehkä 2020-luvun puolivälissä. Tähän kuluu kuitenkin aikaa vähintään kolme vuotta, Castrén arvioi.

Castrén suosittelee jokaiselle vähänkään enemmän luonnossa liikkuvalle ja punkkien kanssa tekemisiin joutuvalle rokotteen ottamista.

– Juuri huhtikuu on paras aika ottaa rokote. Kun tehokas suoja vaatii kahden rokotteen ottamista, aloittamalla nyt ehtii rokotesuoja valmiiksi juuri kesää varten.

Rokotteen voi hankkia yksityiseltä terveysasemalta tai punkkibussilta, joita kiertää pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

Ensi viikolla punkkibussiin voi kivuta esimerkiksi Arabiassa ja Ruoholahdessa.