Sellon kirjastossa toimii Vaihtopesä eroperheille: Lapsen voi vaihtaa vanhemmalta toiselle ilman stressiä

ERO Sellon kirjastossa toimivalla Vaihtopesä-palvelulla halutaan helpottaa tilannetta, jossa eroperheen lapsi on vaihtamassa yhden vanhemman luota toiselle.

Vaihtopesällä halutaan vähentää lasten stressiä tilanteessa, jossa lapsi siirtyy vanhemmalta toiselle, kertoo MLL:n Helsingin yhdistyksen hankejohtaja Mari Koskela. Vaihtopesä toimii Sellon kirjaston Lastenmaassa Leppävaarassa. Katja Riihola

Katja Riihola

Eroperheet eivät ole vielä löytäneet Sellon kirjastossa ensimmäistä kertaa kokeiltavaa Vaihtopesä-palvelua. Palvelulla halutaan helpottaa tilannetta, jossa eroperheen lapsi on vaihtamassa yhden vanhemman luota toiselle. Paikalla on aina MLL:n kouluttama vapaaehtoinen.

Palvelu on ollut toiminnassa kahdesti viikossa maaliskuun puolivälistä alkaen.

Haluamme tukea eroperheitä aikaisin.”

Palvelun tarjoaa MLL:n Helsingin yhdistys, mutta tarve kyseiselle palvelulle on huomattu Espoon kaupungin perheasioiden yksikössä. Palvelu on tarkoitettu perheille, joilla ei ole lakisääteisen valvotun vaihdon tarvetta, mutta jotka eivät kuitenkaan halua tehdä vaihtoa esimerkiksi kotiovella.

– Monet ovat vaihtaneet lapsen vanhemmalta toiselle esimerkiksi ostoskeskuksen pihalla, huoltoasemalla tai hampurilaispaikassa, sanoo Espoon perheasioiden yksikön päällikkö Miia Kokko-Pekkola

Kokko-Pekkola kertoo, että valvottujen tapaamisten ja vaihtojen määrät ovat olleet Espoossa kasvussa. Esimerkiksi valvottuja tapaamisia oli 311 vuonna 2017 ja 398 vuonna 2018. Espoon kaupungin tapaamispaikkaa käyttäneiden asiakasperheiden määrä nousi 103 perheestä 114 perheeseen.

Pääosa perheistä kykenee kuitenkin sopimaan lapsen tapaamisista ja vaihdoista ilman ulkopuolista apua.

MLL:n Helsingin yhdistyksen hankejohtaja Mari Koskela kertoo, että täysin uudenlaisessa Vaihtopesä-palvelussa pyritään tekemään vaihtotilanteesta mukava erityisesti lapsen näkökulmasta.

– Vanhempien ero on lapselle aina kriisi ja vaihtotilanne voi olla lapselle ristiriitainen ja stressaava. Hän on joutumassa eroon toisesta vanhemmasta ja toista on jo ikävä.

Koskelan mukaan eron nostamat tunteet saattavat nousta vanhemmilla pintaan juuri näissä siirtymätilanteissa ja lapsi aistii helposti kireän ilmapiirin ja myös muut vanhempien tunteet.

– Tavoitteena on, että vaihtotilanne sujuisi mahdollisimman helposti ja mutkattomasti, Koskela sanoo.

Kirjaston lastenosastolla lapsen on mahdollista vaikkapa leikkiä, lukea tai pelata vaihtoa odotellessa.

MLL:n Helsingin yhdistys ryhtyi auttamaan eroperheitä noin vuosi sitten. Yhdistyksellä on Helsingissä kaksi Perhepesiksi kutsuttua varakotia, jotka on tarkoitettu lapsen ja hänestä erillään asuvan vanhemman yhteisen ajan viettoon. Koskela kertoo, että varakoteja käyttävien perheiden tilanteet vaihtelevat suuresti.

– Saattaa olla, että toinen vanhempi tulee tapaamaan lastaan vaikkapa kauempaa Suomesta tai ulkomailta. Pääkaupunkiseudulla on myös niin huono asuntotilanne, että eronnut saattaa asua vaikkapa kimppakämpässä ennen kuin löytää sopivan asunnon, Koskela sanoo.

Aiemmin vanhempi ja lapsi ovat saattaneet tavata esimerkiksi kauppakeskuksissa tai sisäleikkipuistoissa.

MLL:n Helsingin yhdistys tukee erovanhempia myös vanhemmuussuunnitelman teossa.

– Erossa käy helposti niin, että lapsi unohtuu. Haluamme tukea eroperheitä mahdollisimman aikaisin, ettei tilanne eskaloidu, Koskela sanoo.

– Tavoitteena on se, että vanhemmat pystyisivät tekemään yhdessä harkitumpia ratkaisuja ilman tunnekuormaa. Löytyisi se tie, miten voisi arvostaa toista vanhempana

Vaihtopesä

Vaihtopesä on osa MLL Helsingin yhdistyksen Lapset ensin – erossakin -palvelua.

Vaihtopaikka on kesäkuun loppuun saakka auki Sellon kirjaston Lastenmaassa keskiviikkoisin klo 17–19.30 ja lauantaisin klo 10.30–13.30 ja 14.30–17.30.

Palvelu ei vaadi ennakkoilmoittautumista tai ajanvarausta.

Vaihtopesä- ja Perhepesäpalvelut ovat kuntarajattomia ja maksuttomia.

Toimintaa tuetaan Veikkausvoittovaroin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.