Espoossa voisi olla uusia apteekkeja jo tänä vuonna – apteekkareilla kuitenkin vielä valitusmahdollisuus

PALVELUT Espoo voisi nopeimmillaan saada uusia apteekkeja jo tänä vuonna.

Espoon sairaalan aulassa oleva tyhjä tila on odottanut apteekkia pitkään. Apteekki palvelisi koko Jorvin kampusaluetta, jolla käy yli 10 000 henkilöä joka arkipäivä. Minna Airamaa

Minna Airamaa

Jorvissa ja muualla Espoossa voisi nopeimmillaan olla uusia apteekkeja jo tämän vuoden puolella. Valitukset voivat kuitenkin edelleen viivästyttää uusien apteekkien tuloa Espooseen.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi perjantaina kahden espoolaisapteekkarin valituksen. Apteekkarit vastustivat uusien apteekkien perustamista Espooseen, lukuun ottamatta Jorvin apteekkia, sekä apteekkien sijaintialueiden muuttamista.

Valitus juontaa juurensa Fimean syksyllä 2017 tekemään päätökseen, jolla perustettiin Espooseen kuusi uutta apteekkia ja muutettiin sijaintialueita.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Jos apteekkarit eivät hae valituslupaa, Fimea kuuluttaa uudet apteekkiluvat haettaviksi viipymättä.

– Jos hallinto-oikeuden päätöksestä ei valiteta, kuuluttamisajankohta voisi olla toukokuu. Hakuaikaa on kuukausi ja hakemusten käsittelyaika on parisen kuukautta. Kun uusien apteekkien luvat on myönnetty, niistäkin voi valittaa hallinto-oikeuteen. Jos niistä ei valiteta, luvan saaneet apteekkarit voivat ryhtyä valmistelemaan apteekin perustamista. Jos kaikki menee hyvin, uusi apteekki voisi olla toiminnassa aikaisintaan tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa, laskeskelee Fimean jaostopäällikkö Pirjo Rosenberg

Jos Fimean päätös jää voimaan, Espooseen voi perustaa kuusi uutta apteekkia. Näistä yhden tulee sijaita Jorvin alueella, loput viisi voivat sijoittua minne vaan. Myös nykyiset pääapteekit voivat siirtyä, mutta sivuapteekkeja tämä ei koske.

Fimea on muuttanut apteekkien sijaintialueita viime vuosina useissa kaupungeissa. Tavoitteena on ollut parantaa apteekkipalveluiden saatavuutta kaupunkien kasvaessa. Apteekkarit ovat pelänneet tämän johtavan apteekkien keskittymiseen palveluiden ääreen. Rosenbergin mukaan näin ei kuitenkaan ole käynyt.

– Suurta keskittymistä ei ole havaittu. Jos havaitaan, aina on mahdollista perustaa lisää apteekkeja tai muuttaa apteekkialueita, Rosenberg huomauttaa.

Espoolaisapteekkareiden vastarinta nousi valtakunnan puheenaiheeksi Länsiväylän kerrottua asiasta joulukuussa 2017. Uusia apteekkeja on kuitenkin vastustettu muuallakin. Esimerkiksi Vantaalla, Nurmijärvellä, Järvenpäässä ja Vihdissä uusien apteekkien perustaminen on kesken valitusten vuoksi.

Rosenbergin mukaan apteekkareiden valitukset eivät ole muuttaneet lopputulosta.

– Ne ovat viivästyttäneet uusien apteekkien perustamista, mutta lopputulos on kuitenkin ollut Fimean päätöksen mukainen.

Mikä tahansa Espoon apteekeista voisi jo nyt olla avoinna ympäri vuorokauden.”

Aloite Jorviin perustettavasta apteekista tuli alun perin Espoosta. Keväällä 2017 avautuneessa Espoon sairaalassa on tyhjä tila, johon ajateltiin Espoon perusturvajohtaja Juha Metson mukaan apteekkia jo sairaalan suunnitteluvaiheessa.

– Apteekki on todella tärkeä palvelu Jorvin kampukselle. Toivottavasti tämä oli nyt viimeinen erä valituskierteessä, Metso kommentoi.

Kaupunki on toivonut Espooseen myös ympäri vuorokauden päivystävää apteekkia.

Fimean Rosenbergin mukaan Jorvin apteekin aukioloajat ovat sairaalan ja tulevan apteekkarin sovittavissa oleva asia.

– Fimea ei päätä aukioloajoista, vaan apteekkarit päättävät niistä itse. Mikä tahansa Espoon apteekeista voisi jo nyt olla avoinna ympäri vuorokauden, Rosenberg huomauttaa.

Aiheeseen liittyvää

 1. Hallinto-oikeudelta tyrmäys valittaja-apteekkareille: Espoon uudet apteekit Jorvi mukaan lukien voidaan perustaa
  29.3.2019 11:29
 2. Jorvi ja muut Espoon uudet apteekit viivästyvät vuodella – kaksi apteekkaria jatkaa taistelua hallinto-oikeudessa
  9.5.2018 6:45
 3. Vihreää valoa Jorvin apteekille – Fimea tyrmäsi espoolaisapteekkareiden valituksen
  4.4.2018 13:51
 4. Espoolaisapteekkarit haluavat edelleen kumota Fimean päätöksen – "Ensin tulisi määritellä ne sijainnit, joihin apteekki tarvitaan"
  31.3.2018 7:00
 5. Espoossa repesi someraivo nettiin ladatusta valittaja-apteekkien listasta – Uusien apteekkien kohtalo edelleen avoin
  16.3.2018 19:10
 6. Kuusi uutta apteekkia tulossa Espooseen, apteekkarit nousivat vastarintaan – "Nykyiset turvaavat lääkkeiden saatavuuden"
  13.12.2017 6:45

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut