Oittaa lupaavin paikka datakeskukselle vastustuksesta huolimatta – "Kaupungilla ei ole muita sellaisia alueita"

ADRESSI Yli 2 600 vastustaa, että datakeskus haukkaisi ulkoilualuetta.

Espoon maista Hepokorven alue Oittaan kupeessa on yhä lupaavin paikka datakeskukselle, vaikka se onkin herättänyt vastustusta. Näin voi päätellä Espoon teknisen toimen johtajan Olli Isotalon ja energiayhtiö Fortumin Generation-divisioonan strategiajohtajan Antti Kaikkosen puheista.

Espoo kartoitti pari vuotta sitten datakeskukselle mahdollisia paikkoja. Kartoituksessa esiin nousivat esimerkiksi Kiviruukin, Keran, Vermon ja Ämmässuon alueet.

Isotalon mukaan kartoituksen paikoista ”hyvin harva” mahdollistaisi datakeskukselle yhtä suuren alueen kuin Kehä III:n vieressä sijaitseva Hepokorpi, jonne Fortum haki helmikuussa varausta datakeskuksen suunnittelemista varten. Varausalue on noin 35 hehtaarin kokoinen.

– Kaupungilla ei ole muita sellaisia maa-alueita. Fortum etsii varmasti myös yksityisiä maanomistajia, joille datakeskushanke voisi kelvata, Isotalo sanoo.

Päätöstä suunnitteluvarauksesta ei ole vielä tehty. Asia tullee Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston käsiteltäväksi uudestaan toukokuussa.

Datakeskuksen suunnittelua varten haettu varausalue sijaitsee osin Oittaan ulkoilualueiden päällä, mikä on herättänyt vastustusta. Suunnitelmaa vastustava adressi oli kerännyt torstaihin mennessä yli 2 600 nimeä.

Adressin laatinut keskustan espoolainen varavaltuutettu Sara Saramäki sanoo, että melkein mikä tahansa Espoon aiemmin kartoittamista datakeskuspaikoista olisi nyt esillä olevaa parempi.

– Siitä vähän matkan päässä on esimerkiksi Hepokorven tontti, jossa metsää ja latuja ei jäisi alle, Saramäki sanoo.

Isotalo rauhoittelee huolestuneita: vielä ei tiedetä, ulottuisiko mahdollinen datakeskus ulkoilualueelle vai ei.

– Karttaan piirretty ovaali osoitti vain alueen, jolle datakeskusta tutkitaan. Varsinaista rakennusta ja sen kokoa ei ole vielä määritelty, Isotalo sanoo.

Datakeskushanke perustuu Espoon kaupungin ja Fortumin tavoitteeseen muuttaa Espoon kaukolämmön tuotanto hiilineutraaliksi 2020-luvulla. Datakeskus voisi auttaa korvaamaan fossiilisia polttoaineita kaukolämmön tuotannossa, koska se tuottaa sivutuotteenaan paljon lämpöä.

Lämmön hyödyntäminen kaukolämmön tuotannossa vaatii, että kaukolämpöverkon on sijaittava tarpeeksi lähellä. Koska datakeskus tarvitsee toimiakseen paljon sähköä, se pitää voida kytkeä korkeajännitteiseen sähköverkkoon. Lisäksi datakeskuksen tontin olisi oltava riittävän iso, jotta se voi halutessaan laajentua.

Näistä syistä datakeskustoimijoille ei käy Espoosta mikä tahansa paikka, Antti Kaikkonen tiivistää.

Kaikkosen mukaan Fortum etsii datakeskukselle mahdollisia paikkoja myös Espoon ulkopuolelta – esimerkiksi Kirkkonummen kanssa on jo käyty keskusteluja. Ilmastoystävällisemmän kaukolämmön tuotannon lisäksi suuri datakeskus toisi Espooseen työpaikkoja.

Kaikkosen mukaan suuri datakeskus työllistää tyypillisesti 100–300.

Työpaikka- ja virkistysaluetta

Fortumin tavoitteena on löytää Espoon kaukolämpöverkon läheisyyteen datakeskustoimija 2019–2020.

Fortumin Hepokorvesta hakema varausalue on voimassa olevassa yleiskaavassa merkitty isoilta osin työpaikka- ja osin virkistysalueeksi.

Alueella ei ole asemakaavaa. Varausalueen sijainti ja laajuus tarkentuvat asemakaavoituksen edetessä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut