Hallinto-oikeudelta tyrmäys valittaja-apteekkareille: Espoon uudet apteekit Jorvi mukaan lukien voidaan perustaa

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä

Minna Airamaa

Espoo voidaan jakaa kahteen apteekkien sijaintialueeseen ja kaupunkiin voidaan perustaa kuusi uutta apteekkia

Helsingin hallinto-oikeus on tänään antamallaan päätöksellä hylännyt kahden espoolaisapteekkarin valituksen Apteekkarit vastustivat uusien apteekkien perustamista Espooseen, lukuun ottamatta Jorvin apteekkia, sekä apteekkien sijaintialueiden muuttamista Espoossa.

Apteekkikiista juontaa juurensa Fimean lokakuussa 2017 tekemään päätökseen. Fimea päätti tällöin, että Espooseen voidaan perustaa kuusi uutta apteekkia, joista yksi voi olla ympäri vuorokauden toimiva apteekki Jorvin sairaalan yhteydessä. Samalla Fimea päätti jakaa kaupungin aikaisemman viiden sijasta kahteen apteekkien sijaintialueeseen siten, että toinen alue käsittää Jorvin ja toinen muun Espoon.

Kymmenkunta Espoossa toimivaa apteekkaria teki Fimean päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jossa muun muassa todettiin, ettei Espooseen tarvita uusia apteekkeja. Espoon apteekkitiheys on Fimean mukaan Suomen kaupungeista pienimpiä.

Fimea antoi oikaisuvaatimukseen kielteisen päätöksen, jonka jälkeen kaksi Espoossa toimivaa apteekkaria jätti vielä valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Apteekkareiden valitukset ovat viivästyttäneet muun muassa Jorvin ympäri vuorokauden toimivan apteekin perustamista yli kahdella vuodella. Espoossa ei tällä hetkellä ole ympäri vuorokauden toimivaa apteekkia.

Antamassaan päätöksessä Helsingin hallinto-oikeus katsoi, että Fimea on arvioinut riittävästi ja asianmukaisesti apteekkien perustamisen ja niiden sijaintialueiden muuttamisen edellytyksenä olevia seikkoja. Asiassa on otettu huomioon Espoon väestömäärä ja asutuksen keskittyminen kaupunkikeskusmaisesti, olemassa olevat muut apteekkipalvelut alueella ja muiden terveydenhuollon palvelujen sijoittuminen. Asiassa on huomioitu myös Jorvin sairaala-alueen erityisasema sille keskittyneiden erilaisten terveydenhuollon palvelujen tarjoajana ja Espoon alueen ainoana päivystysvastaanoton sijaintipaikkana.

Hallinto-oikeus totesi päätöksessään myös, että Fimealla on ollut lääkelaissa säädetyt perusteet määrätä perustettava 11. apteekki sijoittumaan Jorvin sijaintialueelle lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi tällä alueella ja määrätä Espoon kaupungin muut apteekit sijoittumaan kaupungin muulle apteekkialueelle (2. alue).

Aiheeseen liittyvää

 1. Espoolaisapteekkarit haluavat edelleen kumota Fimean päätöksen – "Ensin tulisi määritellä ne sijainnit, joihin apteekki tarvitaan"
  31.3.2018 7:00
 2. Espoossa repesi someraivo nettiin ladatusta valittaja-apteekkien listasta – Uusien apteekkien kohtalo edelleen avoin
  16.3.2018 19:10
 3. Apteekkariliitolta vastaus vapautusvaatimuksiin – "Lisää apteekkeja Suomeen"
  13.3.2018 13:45
 4. Kansanedustaja Pia Kauma vaatii kilpailua apteekkialalle – pontimena Espoon apteekkisota
  27.2.2018 9:46

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut