Tuore tutkimus osoittaa miten antibiooteille vastuskykyiset bakteerit näkyvät jätevesissä

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä alueella näkyy suoraan jätevesissä, tiedottaa Helsingin yliopisto tuoreesta selvityksestä.

Kun ihmiset käyttävät antibiootteja, niiden jäämät ja ihmisten kantamat antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit päätyvät vessoista jätevesiin.

Antibioottijäämät ja erilaiset bakteerit kun sekoittuvat puhdistamoiden vesissä, ja sekoittuminen voi lisätä vastustuskykyisten bakteerien määrää.

Uusi kansainvälinen tutkimus vertailee ensimmäistä kertaa bakteereille antibioottivastustuskyvyn tuottavien geenien määrää eri Euroopan maiden jätevedenpuhdistamoissa. Vertaillut maat ovat Suomi, Norja, Saksa, Irlanti, Espanja, Portugali ja Kypros.

Vertailu osoittaa, että jätevesiin päätyy bakteereille antibioottivastustuskyvyn tuottavia geenejä suorassa suhteessa antibioottiresistenssin yleisyyteen alueella.

Modernit jätevedenpuhdistamot näyttävät kuitenkin poistavan antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja vedestä tehokkaasti.

– Tässä tutkimuksessa yksitoista kahdestatoista tutkitusta jätevedenpuhdistamosta vähensi resistenssiongelmaa, joten modernit jätevedenpuhdistamot näyttävät toimivan tässä mielessä hyvin, toteaa mikrobiologi Marko Virta Helsingin yliopistosta.

Virran tutkimusryhmä osallistui Suomesta kansainvälisen tutkimusryhmän työhön.

Tutkimus ei kerro suoraan, miksi resistenssin määrä kasvoi yhdessä jätevedenpuhdistamossa. Resistenssin kehitykseen voi vaikuttaa niin puhdistamon ikä, koko ja teknologia kuin jäteveden lämpötilakin tai antibioottijäämien määrä vedessä.

Euroopan eri maissa käytetään hyvin erilaisia määriä antibiootteja.

Pääsääntöisesti Etelä-Euroopassa käytetään selvästi enemmän antibiootteja kuin Pohjois-Euroopassa, ja vastaavasti eteläeurooppalaiset kantavat selvästi enemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja kuin pohjoiseurooppalaiset.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut