Espoolaisperhe menettää kotinsa koirien haukkumisen vuoksi – "En luovu perheenjäsenistä siksi, että naapuri vaatii"

ASUMINEN Espoolaisnaisen koirien käytöksestä syntyi kiista naapureiden kanssa. Riita eteni oikeuteen asti.

Pari haukahdusta, vimmaista häntien heilutusta ja päälle märkä nuolaisu. Tätä on vastassa, kun kaksi koiraa saapuu tervehtimään vierasta rivitaloasunnon eteiseen Espoossa.

Koirista toinen pyrkii syliin ja toinen haluaisi sille heiteltävän palloa. Koirilla on keskeinen osa riidassa, jonka päätteeksi niiden emäntä perheineen on muuttamassa pois tästä asunnosta.

Aloitetaan alusta. Espoolaisnainen vuokrasi kaupungin vuokra-asuntoyhtiöltä Espoon Asunnoilta rivitaloasunnon vuonna 2011 ja muutti sinne perheineen. Perhe täydentyi myöhemmin kahdella koiralla, jotka tulivat taloon vuosina 2012 ja 2014.

Espoon Asunnot sai ensimmäisen koiriin liittyvän häiriöilmoituksen vuonna 2016, minkä jälkeen se antoi naiselle huomautuksen. Vuosina 2017–2018 yhtiö sai koirista lisää häiriöilmoituksia, selviää käräjäoikeuden papereista.

Ilmoitusten mukaan koirat olivat haukkuneet lähes päivittäin päivisin ja joskus hiljaisuuden aikaan sekä käyttäytyneet aggressiivisesti hyppimällä rivitaloasunnon pihalla aitaa vasten. Lisäksi osa naapureista kertoi häiriintyneensä asunnon pihalta leijailleesta koirien jätösten hajusta.

Espoon Asuntojen mukaan se yritti ratkaista naisen ja ilmoituksia tehneiden naapureiden välistä kiistaa sovittelukokouksen avulla noin vuosi sitten maaliskuussa. Nainen ilmoitti kokouksessa, ettei hän luovu koirista.

– Se oli pöyristyttävää, kun perusteita ei ollut. En lähde luopumaan perheenjäsenistä siksi, että naapuri vaatii, nainen sanoo.

Pian kokouksen jälkeen Espoon Asunnot antoi naiselle varoituksen. Häiriöilmoituksia tuli yhtiön mukaan vielä varoituksen jälkeenkin.

Lopulta kiista eteni käräjille, jossa Espoon Asunnot vaati ensisijaisesti naisen vuokrasopimuksen purkamista ja toiseksi irtisanomista. Purkaminen on irtisanomista nopeampi tapa lopettaa vuokrasuhde, mutta siihen on oltava lain vaatimat perusteet.

Nainen puolustautui sillä, että koirat eivät olleet aggressiivisia, niiden haukunta oli ollut satunnaista ja että häiriöilmoitusten taustalla vaikuttivat naapuririidat. Oikeus kuuli sekä ilmoituksia tehneitä että sellaisia naapureita, jotka eivät olleet pitäneet koirien käytöstä häiritsevänä tai havainneet väitettyä jätösten hajua.

Silloinen Espoon käräjäoikeus katsoi loppuvuodesta 2018, että koirista ei häiriöilmoituksista huolimatta ollut sellaista häiriötä asumisrauhalle, että naisen vuokrasopimus olisi voitu purkaa. Oikeus katsoi kuitenkin, että koirista ilmoitetut häiriöt olivat hyväksyttävä syy irtisanoa vuokrasopimus. Oikeus ei pitänyt vuokrasopimuksen irtisanomista kohtuuttomana ja määräsi naisen muuttamaan pois asunnosta.

Nainen haki käräjäoikeuden ratkaisuun muutosta Helsingin hovioikeudesta. Hovioikeus ei myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden ratkaisu jäi pysyväksi.

Muutto asunnosta on edessä näillä näkymin touko- tai kesäkuussa. Nainen etsii parhaillaan uutta kotia perheelleen.

– En mielelläni lähtisi tältä alueelta tai toiseen kaupunkiin, koska lasten koulut ovat täällä, hän sanoo.

Koirat ovat asettuneet lepäämään olohuoneen lattialle. Kun vieras alkaa tehdä lähtöä, ne tulevat kyselemään rapsutuksia. Haukkuja ei tule.

Ei tavaton tapaus

Koirien haukkuminen tai muu häiritsevä käytös ei ole tavaton syy vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Vastaavia tapauksia tulee tietoon ajoittain, kertoo Vuokralaiset VKL ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski

Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Vuokrasopimuksen voi periaatteessa aina irtisanoa, kunhan noudattaa irtisanomisaikaa ja peruste on totta, Lohikoski sanoo.

Jos naapurissa asuvan vuokralaisen koiran haukkuminen häiritsee, haukkumisen kestosta ja ajankohdasta kannattaa pitää kirjaa. Siten on helpompi arvioida, onko haukkumisesta merkittävää haittaa naapureille vai ei.

– On eri asia, haukkuuko koira yöllä, päivällä minuutin vai koko päivän, Lohikoski sanoo.

Koiran kanssa asuvan vuokralaisen taas kannattaa selvittää naapurin väitteiden paikkansapitävyyttä esimerkiksi nauhoittamalla koiran ääniä silloin, kun on itse poissa.

– Jos koira todella haukkuu paljon, asialle pitää tehdä jotakin. Koiralle kannattaa esimerkiksi hankkia hoitopaikka tai pyrkiä korjaamaan sen käytöstä.

Lohikoski nostaa esiin vielä yhden asian.

– Ketään ei saa turhaan syyttää häiriköksi eikä kenenkään asumisrauhaa saa häiritä omalla tai lemmikkinsä jatkuvalla kovalla melulla, Lohikoski tiivistää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut