Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”En ole osannut kotona jouten olla” – Pirjo Vainikainen, 79, työskentelee tarjoilijana

TYÖELÄMÄ Satatuhatta eläkeläistä puurtaa yhä työelämässä. Pirjo Vainikainen on yksi heistä.

Meilahden seurakuntakeskuksessa pidettiin muutama viikko sitten muistotilaisuus, jonka tarjoilija oli pitopalvelun palkkalistalla.

– Aika lailla tavanomainen tapahtuma minulle. Useimmiten lähden töihin seurakuntakeskukseen muistotilaisuuksien tai syntymäpäivien merkeissä, kertoo Pirjo Vainikainen

Työ piristää eläkeläisen arkea mukavasti.”

Vaikka tarjoilijan työ ei erikoista olekaan, Vainikaisen tekee erilaiseksi työntekijäksi hänen ikänsä: eläkkeellä jo vuosien ajan ollut 79-vuotias entinen tarjoilija tekee muutaman kerran kuussa työkeikkoja erilaisissa juhlatilaisuuksissa.

Vainikaisen tavoin peräti satatuhatta suomalaista eläkeläistä on yhä enemmän tai vähemmän mukana työelämässä.

Tarjoilutapahtumien vastaanottaminen on piristänyt Vainikaisen arkea mukavasti. Edes seisomatyö ja runsaat kantamukset eivät ole Pirjoa haitanneet.

– Kyllä minä olen aina pitänyt tarjoilemisesta, enkä ole eläkkeelläkään osannut ihan jouten olla. Ja saahan tästä jonkin verran rahaakin.

Hänellä on takanaan mittava ura helsinkiläisissä ravintoloissa aina Adlonista Kaivohuoneelle ja hotelli Presidenttiin saakka.

– Kyllä minä olen monille kuuluisuuksille ehtinyt tarjoilla. Tarja Haloselle ojensin pääruokaa ja Ella Eroselle olen kuorinut valkosipulinkynsiä, Vainikainen muistelee.

Keikkatyötä tekevä tarjoilija saapuu juhlapaikalle parisen tuntia ennen tilaisuuden alkua – saman verran aikaa kuluu myös tapahtuman jälkeen.

­– Tarjoilua tietenkin helpottaa se, että astiat ja ruoat tuodaan tapahtumapaikalle valmiiksi. Minun ei siis tarvitse keittää eikä kokkailla keittiössä. Tiskit tietenkin pestään.

Ikäihminen menestyy eläkeläisenäkin työelämässä, kun vain muistaa olla uuttera ja huolellinen.

– Tarkkana pitää olla esimerkiksi sen suhteen, jos pöydistä puuttuu jotain. Esimerkiksi kahvi tai tee ei saa päästä loppumaan, Vainikainen muistuttaa.

– On myös muistettava tilaisuuden luonne ja valittava työasukin sen mukaan. Muistotilaisuuksiin laitan aina mustan hameen ja valkoisen paidan.

Ikä-syrjintään en ole koskaan törmännyt.”

Omassa lähipiirissään Pirjo Vainikainen on melkoinen harvinaisuus, sillä yksikään hänen ikätovereistaan ei enää ole työelämässä.

– Lehdissä puhutaan silloin tällöin ikäsyrjinnästä, mutta minä en ole koskaan sellaiseen törmännyt. Tuntuu siltä, että pitopalvelun väki puhaltaa aina yhteen hiileen.

– Minä en muutenkaan ota tästä työstä paineita, sillä jos olen lähdössä esimerkiksi matkalle, silloin en ota työkeikkoja vastaan.

Viimeksi Vainikainen käväisi lomareissulla Turkin Alanyassa ja nyt on suunnitelmissa matka Espanjan auringon alle.

– Siellä sitten saavat toiset tarjoilla minulle, uuttera keikkatyöläinen naurahtaa.