Töhrijät tekevät pian turhaa tihutyötä – opiskelijat ja maalaamo kehittivät nyt menetelmän, joka suojaa ilkivallalta

Puleverimaalauksen ansiosta töherrykset saa putsattua rätillä ja liotinpesuaineella.

Tampereelta tulee ilouutisia julkisen taiteen ystäville: kaupungissa on kehitetty taideteoksille suojapinta, jonka myötä teoksiin tehdyt töherrykset saa putsattua pois vaivattomasti.

Idea sai alkunsa, kun Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen, musiikin ja median yksikkö tutki mahdollisuuksia lisätä taidetta katukuvaan teosten paremmalla suojauksella.

Tamperelaisyritys Linjateräs tarttui haasteeseen ja alkoi testata ilkivaltaa kestäviä ratkaisuja.

Teollisuusmaalaamo kertoo nyt onnistuneensa yhdistämään ilkivallalta suojaavan antigraffitilakkapinnan siihen soveltuvan painomenetelmän kanssa.

Uusi innovaatio on jo käytössä Tampereella Ruskontien alikulkutunnelissa, jota koristavat taideteokset on suojattu ilkivallalta pulverimaalauksella.

– Matta- ja kiiltäväpintaisia koelevyjä maalaamalla syntyi lopulta sopiva pinta teosten painamiselle tietyllä tulostusmenetelmällä. Pinnan päälle onnistuimme muodostamaan iskuja sekä töhryjä kestävän kiiltävän suojalakkapinnan, vahingoittamatta tulostettua teosta millään tavalla koko prosessin aikana, toimitusjohtaja Tero Viitanen kertoo.

Toimitusjohtaja uskoo, että uusi löydös voi mullistaa koko julkisen taiteen kentän, kun töherrykset saa sen ansiosta pois pelkällä liuotinpesuaineella ja rätillä.

Tähän saakka katukuvaa koristamaan taiteiltuja maalauksia on paikoittain suojattu lasilevyillä. Uusi menetelmä on kätevämpi ja kustannustehokkaampi.

– Pulverimaalauksessa rutikuiva jauhe sulaa teoksen päälle, jolloin esimerkiksi muste ei lähde valumaan. Löytämämme yhdistelmä saa kontrastin ja kirkkauden pysymään taulussa, Viitanen esittelee.

Yrityksen laskelmien mukaan pulverimaalausta voidaan käyttää suurikokoistenkin pintojen suojaamiseen. Menetelmä soveltuu myös rakennusten julkisivuihin ja ulkomainontaan.

– Meidän näkökulmasta kappale voi olla ihan minkä muotoinen tahansa. Jos tuotteeseen pitää tulostaa kuvataidetta tai vaikka bussipysäkin aikataulu, niin silloin kappaleen täytyy olla toki suoraa pintaa. Kestävyydestä ja pitkäikäisyydestä ei tarvitse huolehtia, sillä käytettävät maalit ja lakat kestävät kymmeniä vuosia taivasalla ja auringonvalossa.

Juttua on tarkennettuteknisten yksityiskohtien osalta 25.3. klo 8.38.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut