Kristillisdemokraattien Ebeling sai lopulta kutsun tasa-arvopaneeliin – mutta vain yhdellä ehdolla

Kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmät väittivät viime viikolla, että kaupungin tasa-arvotoimikunta toimi asiattomasti, kun se peruutti kaupunginvaltuutettu Mika Ebelingin (kd.) kutsun eduskuntavaaliehdokkaiden tasa-arvopaneeliin. Ryhmät vetosivat pormestari Jan Vapaavuoreen (kok.) jotta hän ryhtyisi toimiin tilanteen korjaamiseksi.

Ebeling on nyt saanut kutsun paneelikeskusteluun.

– Mutta sillä ehdolla, että hän ei esitä siellä transfobisia kommentteja, paneelin järjestävän tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja Alviina Alametsä (vihr.) kertoo.

– Ebeling on ehdosta tietoinen. Mikäli tällaisia kommentteja esitetään, hänen puheenvuoronsa evätään.

Mika Ebeling kiistää, että hänelle olisi asetettu ehtoa.

- Sain kutsun, jossa todettiin ”Hei! Olet tervetullut osallistumaan tasa-arvon päivän paneelikeskusteluun huomenna tiistaina 19.3. Kaupunginmuseolle.” Lisäksi oli yleisiä tietoja tilaisuudesta, ohjelmasta ja ystävälliset terveiset, Ebelingkertoo.

Ebeling on myös vakuuttunut myös siitä, että pormestarin taholta on lähtenyt viestiä tasa-arvotoimikunnalle, joka sitten lopulta pyörsi edellisen päätöksensä.

Alametsä muistuttaa, että paneelissa on paikalla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajia.

– Ebelingillä on nyt hyvä tilaisuus kuunnella vähemmistöjä ja asiantuntijoita siinä, kuinka tasa-arvoa voidaan edistää. Toivottavasti hän käyttää tämän tilaisuuden hyvin, ja suostuu kohtelemaan muita ihmisiä kunnioittavasti.

Puheenjohtajan mukaan päätös syntyi tasa-arvotoimikunnan kesken.

– Jan Vapaavuoren kanssa emme ole olleet asian tiimoilta yhteydessä.

Alametsä haluaa selventää vielä, miten päätös kutsun perumisesta alunperin tapahtui.

– Ebelingin vetämistä paneelista esitti toimikunnan jäsen. Esitystä kannattivat yksimielisesti kaikki toimikunnan puolueet.

Alametsä huomauttaa, että kaupunki on asettanut toimikunnan tehtäväksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen. – Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt kokevat nyt jo liikaa syrjintää. Transfobisen kommentoinnin ja syrjinnän salliminen toimikunnan järjestämässä tilaisuudessa olisi asettamispäätöksen vastaista, hän tulkitsee.

Ebelingin kutsun perumiseen oli hänen eriävä mielipiteensä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa 18. joulukuuta. Lautakunnalta oli pyydetty lausuntoa aloitteesta muuttaa harrastus- ja liikuntapaikkojen intiimitilat kaikki sukupuolet huomioiviksi. Ebeling totesi mielipiteessään muun muassa, että "yhteiskunnan ei pidä haaskata rahaansa transuskonnon levittämiseen".

Tasa-arvotoimikunnan vaalipaneeli järjestetään tiistaina 19. maaliskuuta.

(22.3.2019 klo 15.30 lisätty Ebelingin kommentti siitä, ettei hän ollut tietoinen ehdosta keskusteluun osallistumiselle.)

Lue täältä uutinen kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vaatimuksesta pormestari Jan Vapaavuorelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.