Kuva: Löytyikö Helsingistä Suomen ensimmäinen "mäkkäripöllö"? – poikasen pitäisi nyt oppia lentämään tai lopetus uhkaa

Herttoniemestä on löydetty lehtopöllönpoikanen on hoidettavana Korkeasaaressa. Lukijan kuva / Seppo Välimäki

Jari Pietiläinen

Herttoniemestä on saattanut löytyä Suomen ensimmäinen niin sanottu mäkkäripöllö: lintu, jolla saattaa olla roskaruoasta aiheutunut kehityshäiriö.

Pöllön siivet eivät ole kehittyneet normaalisti.

Lehtopöllöpariskunta on pesinyt herttoniemeläispuistossa useita vuosia.

Tällä kertaa poikasia on syntynyt kolme. Helsingin Uutiset ei kerro pesän tarkkaa sijaintia, koska harvinainen lintu on houkutellut paikalle uteliaita, joista osa on häirinnyt pesää.

Lentokyvyttömän poikasen löysi lintujen rengastaja, joka ilmoitti havainnostaan Korkeasaaren eläinklinikalle. Se on tällä hetkellä hoidettavana villieläinsairaalassa.

Pöllöllä on samasta poikueesta kaksi muutakin sisarusta, jotka kuitenkin ovat kehittyneet normaalisti.

– Vielä tässä vaiheessa emme voi tarkasti tietää, onko lintu sairastunut roskaruoan vuoksi, mutta sen oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin esimerkiksi roskaruokaa syövillä variksilla, kertoo villieläinhoitaja Andrea Kurtén Korkeasaaren eläintarhasta.

Näitä niin sanottuja mäkkärivariksia on Helsingin lisäksi tavattu muun muassa Turussa. Roskaruoan syömisen vuoksi kehityshäiriöisiä naakkoja ja sorsia on tavattu, mutta ei koskaan aiemmin pöllöjä. Korkeasaaresta korostetaan, että nykyisen pöllöpotilaan kunnon aiheuttajaksi ei voida varmuudella sanoa roskaruokaa tai roskaruokaa syöneen saaliseläimen syömistä.

Ravintoköyhää ruokaa syövien lintujen oireet ovat lajista riippumatta samankaltaisia. Esimerkiksi mäkkärivaristen sulissa ja höyhenissä on valkoisia läikkiä tai raitoja, vaikka normaalisti kehittyneet varikset ovat hyvin tummia tai lähes mustia.

Epänormaalisti kehittyneiden varisten ja naakkojen tiedetään syövän myös ihmisten sorsille heittelemää pullaa ja vaaleaa leipää.

Epänormaalisti kehittyneen pöllönpoikasen kohtalo voi olla karu, mutta sen voinnin kohenemista tarkkaillaan Korkeasaaressa parisen viikkoa. Korkesaaresta muistutetaan, etteivät pöllön poikaset muutenkaan ole heti aluksi lentokykyisiä.

– Nyt odotamme, alkavatko linnun siipisulat kasvaa kuntoon sen jälkeen, kun pöllö saa normaalia ravintoa. Jos siitä ei tule lentokykyistä, lintu pitää valitettavasti lopettaa, Kurtén kertoo.

Kurtén pohtii myös sitä mahdollisuutta, että pöllöllä saattaisi olla myös jokin geneettinen sairaus, joka aiheuttaa kehityshäiriön.

– Minua ihmetyttää lähinnä se, että jos kyse on roskaruoan aiheuttamasta häiriöstä, miksi muut saman poikueen linnut ovat kehittyneet normaalisti.

Juttua muokattu kello 16.25: Villieläinsairaala pyrkii aina palauttamaan potilaansa luontoon hyvässä kunnossa. Tarkennettu, että pöllö on hoidettavana, mutta sen kunnon syytä ei tiedetä. Otsikko muutettu kysymysmuotoon ja ingressi ehdolliseksi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kuva: Helsingin kuuluisa Bubi-pöllö sai perillisen lännestä – tässä on Espoon ensimmäinen cityhuuhkaja!
    8.3.2019 17:23
  2. Katso kuvat: Huuhkajapari kotiutui Kennelliiton kattoterassille Espoossa – parille huhuillaan sopivia nimiä, Mustia jo ehdotettu
    1.3.2019 19:30
  3. Kuva: Googletus pelasti pöllön, joka odotti jo noutajaansa roskasäiliössä Järvenpäässä – "Yllätys oli melkoinen"
    30.10.2018 19:52

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut