Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylässä lukijoiden kodissa: Kärkien kakkoskodissa Humaljärven rannalla on valokuvasuurennoksia, käsitöitä ja huikea näkymä järvelle

ASUMINEN Kärkien kakkoskodissa näkyy käsillä tekeminen.

Teksti: Riikka Hollo Kuvat: Sini Pennanen

Kirkkonummen Humaljärven rannassa, suurella rinnetontilla sijaitseva persoonallisesti sisustettu kakkoskoti on Sol-Britt ja Jussi Kärjen silmäterä.

Kiemurteleva tie vie Humaljärven rantaan, mutta matkaa on Kirkkonummen keskustasta ainoastaan viisi kilometriä. Helsingin keskustaankin 37 kilometrin matka taittuu sujuvasti. Luonnon monimuotoisuuden aistii jo matkalla. Perillä saapujaa odottavat silmiä hivelevät maisemat.

– Humaljärvi on Kirkkonummen suurimpia järviä. Isoäitini Linnea sai tämän tontin vuonna 1932, mutta tähän ei silloin rakennettu mitään. Isäni rakensi tämän talon enolleni vuonna 1959. Enoni kuoltua olemme remontoineet ja viettäneet täällä aikaa mieheni Jussin kanssa vuodesta 2011, Sol-Britt Kärki kertoo.

Kärjet asuvat Kirkkonummen keskustassa ja pistäytyvät Burgberg-nimiselle kakkosasunnolleen usein – vuoden ympäri. Kesällä aktiivinen kesäasukkaiden yhteisö järjestää usein monenlaista ajanvietettä ja ohjelmaa yhdessä. Kesällä Kärjet löytääkin aina Burgbergistä.

Pihatien varressa huomion kiinnittää hauska liikennemerkki, jossa lukee Jussin työleiri. Täällä viljellään siis huumoria – ja tehdään kovasti töitä!

– Huomasin netistä, että nykyään voi tilata liikennemerkkejä omilla teksteillä. Niinpä päätin tilata Jussille oman liikennemerkin. Se kuvastaa hyvin hänen suhdettaan kakkoskotiimme: hän on kätevä käsistään ja aina puuhaamassa jotakin, Sol-Britt hymyilee.

Kärkien kakkoskodista tekevät omaleimaisen Sol-Brittin ristipistotyöt, Pajakovskin metallitaide, vanhat huonekalut sekä vanhoista valokuvista tehdyt suurennokset, joita löytyy yllättävistäkin paikoista, kuten keittiön kaakeleista, tuoleista ja koristetyynyistä.

– Olen innokas puutöiden tekijä ja nikkaroin mielelläni. Vaikka noin viisi vuotta sitten aloitettu mittava remontti toteutettiinkin osin muiden toimesta, teen mielelläni erilaisia käyttöesineitä, korjaan rikki menneitä tavaroita, ja teinpä viime kesänä terassille kokonaan uuden pöydänkin, Jussi Kärki kertoo.

Remontissa laitettiin kaikki pinnat uusiksi, rakennettiin terassi ja talon kattoa korotettiin noin 40 senttiä ja hoidettiin wc-, kaivo- ja imeytysasiat kuntoon. Taloon hankittiin myös ilmalämpöpumppu, joka pitää sähkölaskut kohtuullisina. Lisäksi rantasauna remontoitiin äskettäin.

– Lähialueella on yhteensä 17 kiinteistöä, joista suurimmassa osassa asuu kesäisin tai ympärivuotisesti sukulaisiani. Meillä on tiivis ja iloinen yhteisö – ja vietämme paljon aikaa yhdessä esimerkiksi juhannuksena ja muissa kesäjuhlissa, piknikeillä ja lähisaariin suuntautuvilla retkillä, Sol-Britt iloitsee.

Sol-Britt nauttii ristipistotöiden tekemisestä ja odottaa lumien sulamista, että pääsisi jälleen metsätöihin.

– Metsänraivaus on suosikkipuuhaani täällä. Viidessä hehtaarissa riittää tekemistä. Saamme polttopuut kotiimme ja tänne omalta tontilta. Tykkään nähdä kätteni jäljen kaikessa mitä teen. Olen muutenkin sellainen ihminen, että minulla pitää aina olla jokin projekti menossa, Sol-Britt Kärki nauraa.