ABCD-aika alkaa vapun alla – kausilippu muuttuu yöllä automaattisesti vyöhykelipuksi

MUUTOS HSL:n suuri uudistus häivyttää kuntarajat. Lippuhinnoittelun vyöhykemalli piti ottaa käyttöön jo vuonna 2017.

HSL:n osastonjohtaja Mari Flink ja toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi testaavat kortinlukijaa, johon on päivitetty uuden vyöhykemallin mukainen käyttöliittymä. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

– Tämä on pitkään odotettu päivä, julistaa toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL:n hermokeskuksessa Itä-Pasilassa.

HSL:n taksa- ja lippujärjestelmän uudistamista on valmisteltu vuodesta 2006 lähtien. Järjestelmä koostuu matkalippujen kelpoisuusalueista eli vyöhykkeistä, lippulajeista sekä lippujen osto-oikeuksia ja hinnoittelua koskevista periaatteista.

Vyöhykemalli oli tarkoitus ottaa käyttöön teknisen järjestelmäuudistuksen ja matkakorttien vaihdon jälkeen "noin vuonna 2017", eli uudistuksen toteutuminen venähti. HSL:n hallitus päätti vyöhykkeiden rajoista kesäkuussa 2012. Samalla päätettiin, että pääkaupunkiseudulla liikkuva ei voi ostaa vain yhden vyöhykkeen lippua, vaan minimiostos on kaksi vyöhykettä.

Vyöhykeperusteisen lippuhinnoittelun lähtökohta on se, että lipun hinta perustuu matkan pituuteen eikä kuntarajoihin.

– Vyöhykejärjestelmää on helppo jatkaa uusille vyöhykkeille kun, ja toivottavasti, HSL-alue laajenee entisestään, jatkaa Rihtniemi.

Helppo jatkaa uusille vyöhykkeille kun HSL-alue laajenee."

Vyöhykemallin käyttöönotto tapahtuu perjantain ja lauantain välisenä yönä 27. huhtikuuta kello 4.30

– Siitä lähtien vanha vihreät matkakortit eivät enää toimi. Eli pitää olla uusi sininen HSL-kortti tai käyttää mobiilisovellusta.

Uusille sinisille HSL-korteille ostetut kausiliput, joiden voimassaolo jatkuu 27. maaliskuuta jälkeen, muuttuvat automaattisesti uusien vyöhykkeiden mukaisiksi. Jos uusi kausilippu ei vastaa matkustustarpeita, lipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa HSL:n palvelupisteessä kahden kuukauden ajan.

Lipun voi ostaa entiseen tapaan myös bussinkuljettajalta, automaatista tai HSL:n palvelu- ja myyntipisteestä.

– Vyöhykemallia suunniteltaessa käytettiin hyväksi tietoa ihmisten liikkumisesta HSL-alueella, Rihtniemi selvittää.

OK-painike poistuu yhden arvolipun ostosta."

Perussääntö on se, että on kulloinkin tarvittavan matkalipun on oltava sellainen, että se sisältää kaikki vyöhykkeet, joiden kautta kyseinen matka kulkee.

Uutena lipputyyppinä valikoimaan tulee lisävyöhykelippu. Eli jos helsinkiläinen, jolle muuten riittää AB-vyöhykelippu, haluaa matkustaa julkisilla vaikka Helsinki-Vantaan lentokentälle, joka sijaitsee C-vyöhykkeellä, hän voi ostaa lisävyöhykelipun 2,50 eurolla. Lisävyöhykelipun voi ostaa vain kausilipun kanssa.

– Vyöhykemallissa matkoja ei katsella vain Helsinginniemen suunnalta, vaan myös muista suunnista. Monelle voi riittää hyvin esimerkiksi BC-vyöhykelippu, HSL:n osastonjohtaja Mari Flink selostaa.

Kortinlukijoihin päivitetään uuden vyöhykemallin mukainen käyttöliittymä, jolloin laite tietää, millä vyöhykkeellä ollaan ja mitä lippuja sieltä on mahdollista ostaa. OK-painike poistuu yhden arvolipun ostosta. Arvolippuja voi ostaa peräkkäin.

Näin lippuhinnat muuttuvat

Helsingin sisäinen aikuisen arvolippu maksaa HSL-kortilla tai -sovelluksella ostettuna nyt 2,20 euroa. Helsingin sisäistä lippua vastaava AB-vyöhykkeen lippu maksaa 27.4. alkaen 2,80 euroa (AB-vyöhyke ei ulotu Östersundomiin).

30 päivän henkilökohtainen Helsingin sisäinen aikuisten kausilippu maksaa nyt 54,70 euroa. 27.4. alkaen 30 päivän kausilippu AB-vyöhykkeelle maksaa 59,70 euroa.

Seutukausilippu maksaa nyt 106,50, sitä vastaava ABC-vyöhykelippu maksaa 27.4. alkaen 107,50 euroa.

Jatkuvana säästötilauksena AB-vyöhykekausilipun saa 6,70 euroa halvemmalla ja ABC-vyöhykelipun 12,50 euroa halvemmalla.

Bussinkuljettajilta ostettavat liput ovat nyt ja jatkossa edellä kerrottua kalliimpia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut