Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö tätä? Elektroniikka ja ekopesuaineetkin sisältävät kemikaaleja – "Kemikaalitonta maailmaa ei ole"

Suomalaisten kemikaalitietämyksessä on puutteita, selviää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista 45 prosenttia ei tiedä, että ekologiset pesuaineet sisältävät kemikaaleja. Suomalaisista 35 prosenttia ei puolestaan tiedä, että elektroniikka sisältää kemikaaleja.

Puutteista huolimatta lähes kaksi kolmesta suomalaisesta arvioi omat tietonsa kemikaaliturvallisuudesta melko hyviksi. Vastaajat eivät Tukesin mukaan kuitenkaan mieltäneet, että kemikaaleja on joka puolella.

Lisäksi vastaajat muun muassa uskoivat, että he voisivat vähentää kemikaalien käyttöä esimerkiksi ostamalla vain kallista ja laadukasta tai eko- ja luomutuotteita.

Kyselyn vastaajat mainitsivat kemikaaleja sisältäviksi tuotteiksi useimmin: meikit, shampoot ja saippuat, vaatteet, kodintekstiilit, huonekalut. Alle 25-vuotiaat vastaajat uskoivat keskimääräistä harvemmin, että huonekalut ja matot, verhot, muut kodin tekstiilit tai vaatteet sisältävät kemikaaleja.

– Todellisuudessa kemikaaleja on kaikkialla, kemikaalitonta maailmaa ei ole. Luonnonkemikaalit ovat kemikaaleja siinä missä synteettiset kemikaalitkin, Tukesin kemikaaliyksikön johtaja Tiina Putkonen muistuttaa tiedotteessa.

Erilaisten tuotteiden sisältämien kemikaalien vaaroista kannattaa etsiä tietoa tuotteen etiketistä ja käyttöohjeista.

– Etiketti ja käyttöohje antavat faktatietoa tuotteesta. Kun kemikaaleja ja tuotteita käyttää harkiten ja käyttöohjeiden mukaisesti, voi välttää monet vaarat, esimerkiksi ihon syöpymisen, silmien vaurioitumisen tai hengityselinten ärsytyksen, Putkonen sanoo tiedotteessa.

Tukesin Taloustutkimuksella teettämä kyselytutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina viime joulukuussa. Siihen vastasi 1001 henkilöä. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset.