Nuorten aikuisten usko Jumalaan rajussa muutoksessa – erityisesti naisten päätökset yllättävät

Kuvituskuva. Kellokosken kirkko.

Jukka Hämäläinen

Nuorten aikuisten uskonnollisuus on kovassa muutoksessa. Peräti 29 prosenttia 25–34-vuotiaista naisista ilmoittaa luopuneensa jumalauskosta. Miehistä vastaavaan on päätynyt 22 prosenttia ikäryhmästä.

Vastakkaistakin kehitystä ikäryhmässä on tapahtunut: molempien sukupuolten edustajista 8 prosenttia kertoo alkaneensa uskoa Jumalaan.

Tiedot ilmenevät suomalaisten uskonnollisuutta kartoittaneesta tuoreesta kyselytutkimuksesta. Sen mukaan nuorissa ikäryhmissä suhde uskontoon on yhä herkkäliikkeisempää ja siihen vaikuttavat aiempaa enemmän yksilön arvostukset ja elämäntilanne.

Erityisesti naisten keskuudessa on kuitenkin nähtävissä myös lisääntynyttä kiinnostusta hengellisiin ja henkisiin asioihin. Uskonnosta etääntyneiden ohella kasvua on nähtävissä myös siinä ryhmässä, joka ilmoitti, ettei noudata uskontoa, mutta pitää silti itseään hengellisenä ihmisenä.

Kansainvälisen ISSP-kyselyn (International Social Survey Programme) Suomea koskeva osuus kerättiin syys–joulukuussa 2018, ja siihen vastasi 1229 suomalaista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut