Miksi Erottajanaukion rakennustyö kestää Helsingissä 515 päivää, kun New Yorkin pilvenpiirtäjä valmistui 410 päivässä? – Näin projektipomo oikoo vertailua

Uudistustöiden myötä alueen takapihamaisuus vaihtuu eläväiseksi aukioksi.

Erottajanaukion on suunniteltu valmistuvan ensi kesäkuuhun mennessä katutason töiden osalta. Helsingin kaupunki

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsinkiläisiä sapettavat katutyöt saavat nyt kritiikkiä Erottajanaukion osalta. Kesällä alkaneiden uudistustöiden kestoa ihmetellään Twitterissä vertaamalla hanketta Empire State Buildingiin, joka rakennettiin 1930-luvun teknologialla 410 vuorokaudessa.

Helsingissä Erottajanaukion katukiveyksiä ja kunnallistekniikkaa tehdään suunnitelman mukaan 515 päivää.

Hankkeen suunnittelusta vastaava virkamies, projektijohtaja Tomas Palmgren ymmärtää ihmetyksen, mutta vakuuttaa kritiikin olevan aiheeton.

– Kokonaisaikatauluun vaikuttavat maanalaiset työt, joita on huomattavan paljon. Katutasolla hanke valmistuu kuitenkin noin vuodessa, mikä on erittäin kohtuullinen aika, Palmgren sanoo.

– Aikatauluissa ei ole yhtään löysää, mikä on erityisen tärkeää alueen keskeisen sijainnin vuoksi.

Svenska Teaternin ja Eteläesplanadin välissä sijaitsevan Erottajan aukion maanalaisiin töihin sisältyy huoltotiloja ja teknisiä tiloja, kuten uusi sähkökeskus. Se mahdollistaa esimerkiksi pienimuotoisten konserttien ja kaupunkitapahtumien järjestämisen uudistetulla aukiolla.

Tomas Palmgren on vakuuttunut, että kaupunkilaiset tulevat olemaan uudistuksiin tyytyväisiä niiden valmistuttua.

– Entinen takapihamaisuus vaihtuu viihtyisyydeksi, ja samalla myös paremmin jalankulkijoita ja pyöräilijöitä palvelevaksi, Palmgren kuvailee.

– Mannerheimintien autoliikenteeseen aukion autottomuus ei vaikuta: autot pääsevät jatkossakin kääntymään Etelä-Esplanadille.

Jalankululle ja pyöräilylle rakennetaan uudistustöiden myötä katkeamaton yhteys, kun Mannerheimintielle tulee uusi suojatie Erottajalta Bulevardille.

Oleskelua varten aukiolle sijoitetaan noin 70-neliöinen kioski terasseineen.

Viihtyisyyttä tuomaan alueelle sijoitetaan ruotsalaisen taitelija Eva Langen taideteos Tro hopp kärlek (suom. usko, toivo, rakkaus). Taiteilija kuvaa teoksessaan Suomen ja Ruotsin välisen vuorovaikutuksen monimuotoisuutta.

Taideteos koostuu neljästä veistoksesta, jotka tarjoavat Erottajanaukiolla uuden maamerkin Helsingin keskustassa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsinkiä odottaa uusi vuosia kestävä liikennekaaos – kaksi kertaa pahempi kuin Mechelininkadun remontti
    5.12.2018 6:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut