Kuva: Helsingin kuuluisa Bubi-pöllö sai perillisen lännestä – tässä on Espoon ensimmäinen cityhuuhkaja!

Espoon keskuksessa pesii parhaillaan koko kaupungin ensimmäinen cityhuuhkaja. Pöllöpariskunta ei kaipaa ympärilleen uteliaita ihmisiä. Antti Karppi

Jari Pietiläinen

Espoo on kuluvalla viikolla tehnyt ornitologista historiaa, sillä kaupungin ensimmäinen cityhuuhkaja on ryhtynyt pesintäpuuhuun toimistorakennuksen katolla Espoon keskuksessa.

Huuhkajanaaras makaa hautomassa pesällä ja koiras vartioi lähistöllä. Lintujen majapaikkaa ei pidä lähestyä, koska huuhkajat ovat pesiessään arkoja häiriöille.

– Emot saattavat myös puolustaa pesää aggressiivisesti, mutta pesinnästä ei kuitenkaan aiheudu vaaraa ihmisille, arvioi Tringan kaupunkihuuhkajaryhmän puheenjohtaja Raimo Seppälä

– Jos linnut saavat hautoa rauhassa, iloinen perhetapahtuma on edessä arviolta huhtikuun puolivälissä.

Kyseessä on ensimmäinen tunnettu urbaani huuhkajan pesintä Espoossa. Kaupunkihuuhkajia eli niin sanottuja cityhuuhkajia esiintyi Helsingin keskustan tuntumassa vuosina 2005–2012.

Kuuluisin niistä oli Bubiksi nimetty lintu, joka keskeytti Suomen ja Belgian välisen jalkapallo-ottelun kesäkuussa 2007. Myös Forumin katolla 2011 pesineet huuhkajat saivat laajaa julkisuutta.

Forumin huuhkajia pääsi poikasvaiheessa seuraamaan turvallisesti matkan päästä, kun emot toivat pesälle ruokaa. Jos kaikki sujuu hyvin, sama voi olla edessä myös Espoossa. Yksityisen toimistorakennuksen tiloihin ei saa mennä ilman lupaa.

Suomessa pitkään jatkunut vaino on vähentynyt, minkä arvellaan auttaneen huuhkajan sopeutumista ihmisen läheisyyteen.

Euroopan suurin pöllö huuhkaja on rauhoitettu meillä ympärivuotisesti. Suomen pesimäkanta on noin 1 200 paria. Tänään julkistetun vuoden 2019 uhanalaisuusarvioinnin mukaan huuhkaja on Suomessa erittäin uhanalainen laji.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut