Syyllistyikö julkkispiispa Teemu Laajasalo vuosina 2014–2017 rikokseen? – Oikeus antaa maanantaina tuomionsa kirjanpitosotkusta

Helsingin piispan Teemu Laajasalon ja yhtiönsä kirjanpitoepäsevyyksiä käsitellään maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Helsingin käräjäoikeus antaa maanantaina tuomionsa poikkeuksellisessa rikosepäilyssä, jossa syytettyjen penkillä on nykyinen Helsingin piispa Teemu Laajasalo

Laajasaloa ja hänen yhtiötään epäillään kirjanpitorikoksesta. Rikosepäily kohdistuu aikaan ennen kuin Laajasalo valittiin piispaksi.

Tuomio piti alkujaan tulla jo viime viikolla, mutta käräjäoikeus tiedotti, että flunssakaudesta johtuen kansliatuomion antamisajankohta siirtyi maanantaihin.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että Laajasaloa epäillään tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta heinäkuun 2014 ja joulukuun 2017 välisenä aikana.

Syyttäjän mukaan Laajasalo oli törkeästä huolimattomuudesta laiminlyönyt yrityksensä liiketapahtumien kirjaamisen kolmen vuoden ajalla. Tilinpäätöksiä oli tehty puutteellisella aineistolla.

Yhtiön tulos- ja tasetiedot oli ilmoitettu verottajalle, mutta Laajasalo jätti syyttäjän mukaan tilinpäätökset allekirjoittamatta ja tarkastamatta. Tämän lisäksi myyntilaskuja ja kulutositteita jätettiin toimittamatta kirjanpitäjälle, haastehakemuksessa todetaan. Vuoden 2017 tilikausi päättyi heinäkuun lopussa. Laajasalo valittiin ensimmäisellä vaalikierroksella Helsingin piispaksi elokuussa 2017.

Syyttäjä vaatii nykyisin Helsingin piispana toimivalle Laajasalolle rangaistukseksi 35 päiväsakkoa. Laajasalon menettelyä on pidettävä törkeän huolimattomana, syyttäjä toteaa.

Laajasalo on myöntänyt syyllistyneensä törkeän huolimattomaan menettelyyn, mutta ainoastaan kirjanpitorikkomukseen.

Laajasalo on aikaisemminkin ollut esillä rahasotkujensa vuoksi.

Helsingin poliisille tehtiin vuosi sitten tammikuussa useita tutkintapyyntöjä Laajasalon luottokortin käytöstä ja matkalaskuihin liittyvistä epäselvyyksistä. Myöhemmin loppuvuodesta poliisi tiedotti, ettei se epäile asiassa rikosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut