Sähkötupakka ei saa maistua hyvältä – makunesteiden myynti yritetään kieltää Helsingissä

NÄKEMYSERO Helsinkiläisen sähkötupakkakauppiaan mukaan viranomaiset ovat kieltotoimineen heppoisella pohjalla.

Helsingin ympäristöterveysyksikkö haluaa kieltää niin sanottujen makunesteiden myynnin helsinkiläisissä sähkötupakkakaupoissa.

Yksikkö on tehnyt tarkastuskäyntejä sähkötupakkakauppoihin ja esittää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaokselle, että nikotiinittomien makunesteiden myynti kielletään neljässä sähkötupakkakaupassa 15 000 euron uhkasakon voimalla.

Sähkötupakoissa höyrytellään nikotiininestettä, johon lisätään makunesteitä.

– Tupakkalain mukaan kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa sähkösavukkeessa käytettäväksi, höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiinittomia nesteitä, joissa on tunnusomainen tuoksu tai maku. Näillä tuoksuilla ja mauilla tarkoitetaan kaikkia muita makuja ja tuoksuja paitsi tupakan makua ja tuoksua, selostaa ympäristöterveysyksikön vs. terveysinsinööri Anna Petäjäniemi

Nämä päätökset ovat ensimmäiset Helsingissä."

Hänen mukaansa tuoksujen ja makujen sekä tietyntyyppisten lisäaineiden kieltämisen tarkoituksena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta erityisesti nuorten keskuudessa. Tarkoituksena on siten se, etteivät alaikäiset alkaisi käyttää sähkösavukkeita eikä niistä muodostuisi alaikäisille väylää tupakoinnin aloittamiseen.

– Liikkeet ovat vastineissaan vedonneet siihen, että nämä makunesteet ovat elintarvikkeita. Tuote voi olla samanaikaisesti sekä elintarvikelainsäädännön alainen hyödyke, että tupakkalain alainen höyrystettäväksi tarkoitettu nikotiiniton neste.

Makunesteiden myynnin kieltäminen neljässä myymälässä perustuu tuotteiden todellisen käyttötarkoituksen arviointiin. Kaikki neljä liikettä on sähkösavukkeiden erikoisliikkeitä ja niillä on siitä johtuva yhteys tupakkalaissa tarkoitettuihin tuotteisiin. Ympäristöpalveluiden näkemyksen mukaan näitä nyt kiellettäviä makunesteitä voidaan käyttää sähkösavukkeissa.

– Nämä päätökset ovat ensimmäiset Helsingissä. Helsinki ottaa valvonnassaan huomioon sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran laatiman ohjeistuksen, Petäjäniemi sanoo.

Tarkastukset perustuvat Helsingin tupakka- ja lääkelain valvontasuunnitelmaan.

Luetaanko täällä lakia vai virkamiehetkö asioista päättävät."

Yksi liikkeistä, joille uhkasakkoa esitetään, on sähkösavukkeita ja sähkösavuketarvikkeita myyvä Puff Helsinki Sörnäisissä. Puffin toimitusjohtaja Teemu Sarapaltio sanoo, että Valvira ja Helsingin ympäristöterveysyksikkö pyrkivät määrittelemään tuotteen käyttötarkoituksen, eli elintarvikemakujen ja aromitiivisteiden, niiden myyntipaikan mukaan.

– Valviralla ei tässä ole lakia takana. He yrittävät silti kaikin mahdollisin keinoin saada makuainekieltoa sähkötupakkakauppoihin.

Uhkasakkoja on jo aiemmin määrätty muualla Suomessa vastaavilla perusteilla, mutta päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuksiin ja uhkasakkojen toimeenpano on keskeytetty.

– Katsotaan nyt näissä Helsingin tapauksissakin, että luetaanko täällä lakia vai virkamiehetkö asioista päättävät näkemyksensä perusteella. Me olemme valmiita katsomaan asian loppuun asti EU-oikeuteen asti, jos uhkasakko määrätään, Sarapaltio jatkaa.

– Elintarvikearomit (makunesteet ja -tiivisteet) on tarkoitettu ruokien ja juomien maustamiseen, eikä niitä voida sellaisenaan käyttää sähkötupakassa.

Suomi on Sarapaltion mukaan lähes ainoa EU-maa, jossa nikotiinivalmisnesteen makuna saa olla vain mauton tai tupakanmakuinen.

– Perustuslaki ei anna mahdollisuutta määritellä myyntipaikan mukaan, missä elintarvikemakuja saa myydä. Kyseessä on siis ilmiselvä syrjintä. Laki ei kiellä elintarvikemakujen myyntiä, vaan kyseessä on Valviran virkamiehistön linjaus, Sarapaltio sanoo.

Valviran lakimies Isabella Lencioni vahvistaa Helsingin Uutisille, että Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Porissa on viime vuonna annettu vastaavat makunesteiden myyntikieltopäätökset sähkötupakkakaupoille.

– Näistä on parhaillaan kolme valitusasiaa vireillä Hämeenlinnan, Itä-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksissa, Lencioni kertoo.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut