Ajatteluun piintynyt vääristymä altistaa masennukselle, mutta sen voi muuttaa – "Ensimmäinen sekunnin kymmenesosa on merkityksellinen"

toimitus

Niin hieno kokonaisuus kuin aivot ovatkin, ne saattavat myös vääristää tiedonkäsittelyä. Jyväskylän yliopistossa työskentelevän tutkijan Piia Astikaisen ryhmän tutkimuksessa huomattiin, että esimerkiksi masennuksessa aivot aktivoituvat voimakkaasti surullisiin kasvoihin mutta vähemmän iloisiin kasvoihin.

Tiedostamaton mieli siis tulkitsee ympäristöä ja sosiaalisia merkkejä negatiivisesti vääristäen, ja tietoinen mieli alkaa rakentaa tämän vääristyneen pohjan päälle.

– Ajatusten ensimmäinen sekunnin kymmenesosa on merkityksellinen, koska kaikki sitä seuraava ajattelu rakentuu sen päälle, Astikainen sanoo.

Aivotutkimusten tuloksista saattaa olla hyötyä tulevaisuudessa masennuksen diagnosoimisessa ja hoidon suunnittelussa.

Masennusta ei kenties pitäisi ajatella yhtenä sairautena vaan sateenvarjoterminä, jonka alla on erilaisia sairauksia, joita voidaan diagnosoida ja hoitaa eri tavoin.

Vaikuttaa siltä, että ne ihmiset, joiden aivoissa on negatiivinen vääristymä ja jotka ovat siksi masentuneita, eivät hyödy psykoterapiasta yhtä hyvin kuin ne, joilla vääristymää ei ole.

Vääristymä ei kuitenkaan ole mikään elinkautinen tuomio. Vaikka virhe tehdään tiedostamattomalla tasolla, siihen voidaan puuttua tietoisella tasolla. Positiivisen ajattelun harjoitteleminen korjaa vääristymää.

– Olen itse kokeillut ihan epätieteelliseltä pohjalta sitä, että kun hymyilee paljon ja keksii kaikista hyvää sanottavaa, oma mieliala kohoaa uskomattoman paljon, Astikainen sanoo.

Seuraavaksi ryhmä tutkii sitä, ilmeneekö negatiivinen vääristymä silloinkin, jos ihmisen mielialaa lasketaan ensin tarkoituksella esimerkiksi surullisen musiikin avulla. Jos näin on, voidaan ajatella, että terveidenkin ihmisten tiedonkäsittely vääristyy ajoittain mielialan mukaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ihmismielen pohjalla on alati raksuttava "supertietokone" – tutkija kertoo, miten se tuottaa meille intuitioita, joita usein kannattaa kuunnella
    27.2.2019 6:40
  2. Ehkäiseekö D-vitamiini masennusta? Tuore suomalaistutkimus ei löytänyt näyttöä
    6.6.2018 19:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut