Espoon päättäjien kokoustarjoilut kuumensivat tunteita valtuustossa – ulkoministeri Timo Soinikin osallistui kasvisruokakeskusteluun

KUNTAPOLITIIKKA Valtuuston kokousten yhteydessä voi jatkossakin olla tarjolla liharuokaa.

Espoon kaupunginvaltuusto keskusteli maanantai-iltana kaupungin päättäjien kokoustarjoiluista noin kaksi tuntia. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Espoon kaupunginvaltuusto kävi maanantaina pitkän ja kiivaan keskustelun sitä, millaista ruokaa kaupungin päättäjien kokouksissa pitäisi olla jatkossa tarjolla.

Parituntisen keskustelun taustalla oli kaupunginvaltuutetun Jaana Wessmanin (vas.) ja parinkymmenen muun valtuutetun viime elokuussa allekirjoittama valtuustoaloite. Aloitteessa esitettiin, että kaupungin päättäjien kokoustarjoiluissa siirryttäisiin kokonaan kasvisruokaan.

Valtuuston kokouksessa tarjoillaan päivällinen ja iltapala, joita tilataan noin 100 hengelle. Kokousaterioilla on tarjolla vuorokuukausin joko lihaa tai kalaa lisäkkeineen sekä satunnaisesti kasvisruokaa niille, jotka eivät ole ilmoittaneet erityisruokavalioista.

Tarjoilut maksavat Espoon kaupungille noin 1 100–1 200 euroa valtuuston kokousta kohti.

Maanantaina Wessman esitti, että asia palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi siten, että kokoustarjoiluissa huomioitaisiin jatkossa valtuustokyselyyn vastanneiden enemmistön toive kala- ja kasvisruokailuun siirtymisestä.

Kaikkiaan 75 valtuutetulta tiedusteltiin viime vuoden lopulla kyselyllä mieluisinta vaihtoehtoa kolmesta eri kokoustarjoiluvaihtoehdosta. Kyselyyn vastasi 63 valtuutettua.

Heistä noin 21 prosenttia toivoi tarjottavan vain kasvisruokaa. Kasvis- ja kalaruokia toivoi tarjolle noin 32 prosenttia vastaajista. Kasvis-, kala- ja liharuokia taas toivoi tarjolle noin 48 prosenttia vastaajista.

Palautusesitys sai kannatusta muun muassa vihreiden valtuustoryhmästä. Tukijat korostivat puheissaan sitä, että luottamushenkilöt voisivat kokoustarjoiluvalinnoillaan toimia esimerkkinä muille.

– Kyse on yksilöiden näkökulmasta pienestä asiasta. Tämä on kuitenkin meille mahdollisuus näyttää, että olemme tosissamme ilmastonmuutoksen torjumisessa, vihreiden valtuutettu Saara Hyrkkö sanoi.

Keskusteluun osallistui myös sinisten valtuutettu ja ulkoministeri Timo Soini Hän vastusti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

– Vastustan palautusta, koska en hyväksy minkään sortin diktatuuria, Soini sanoi.

Valtuusto äänesti palauttamisesta. Palauttamisesitys hävisi äänestyksen äänin 48–25. Kaksi äänesti tyhjää.

Äänestyksen jälkeen keskustelu sai lisää kierroksia.

Lopulta valtuusto keskusteli jo siitäkin, pitäisikö valtuuston ruokatarjoilut lopettaa kokonaan tai pitäisikö ne muuttaa maksullisiksi. Nämä toivomusesitykset eivät kuitenkaan menestyneet äänestyksissä.

Pitkän ja polveilevan keskustelun päätteeksi valtuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen esityksen luottamushenkilöiden kokousruokailusta.

Esityksen mukaan valtuutetuilla ja virkamiehillä on mahdollisuus ilmoittaa siirtymisestään esimerkiksi kokonaan kasvisruokavalioon, minkä jälkeen Espoon kaupunki tuottaa heille toiveiden mukaiset ateriat.

Kasvisruokaa taas on tarjolla vaihtoehtona kaikissa valtuuston kokouksissa kaikille valtuutetuille ja virkamiehille. Jatkossa myös kalaruoan tarjontaa lisätään. Muutokset kokoustarjoiluissa toteutetaan kustannusneutraalisti.

Lisäksi tulevissa Espoon kaupungin elintarvikekilpailutuksissa ja hankintasopimuksissa kiinnitetään entistä tarkemmin huomiota kestävän kehityksen vaatimuksiin ja esimerkiksi lähiruoan saatavuuteen.

Valtuuston kokousten yhteydessä tarjottavilla aterioilla voi siis jatkossakin olla tarjolla lihaa.

Valtuusto hyväksyi lisäksi toivomusesityksen, että kokoustarjoiluissa pyritään lisäämään kotimaisten lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttöä sekä toisen toivomusesityksen, jossa valtuusto toivoi lisättävän Itämerestä kestävästi pyydetyn kalan osuutta Espoon Itämeri-toimenpideohjelman mukaisesti.

Aiheeseen liittyvää

  1. Espoon valtuustoa patistellaan kasvisruoan ystäviksi − pelkkä vapaaehtoisuus ei tunnu riittävän, uusia keinoja etsitään
    3.12.2018 19:53
  2. Valtuustoaloitteessa toivottiin, että Espoossa kokouksissa tarjottaisiin vain kasvisruokaa − vastauksessa keksittiin, miten se toteutuu
    22.11.2018 21:08

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut