Jan Vapaavuori parjaa haudan partaalla hoippuvaa sotea: "Uudistus on liikkunut askeleen eteen, kaksi taakse, kolme askelta sivulle ja neljä päin metsää"

Jan Vapaavuori valmistautuu jo olemaan oikeassa. Kuva kunnallisvaalien 2017 vaalivalvojaisista. Arkisto/Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ilkkuu tuoreessa blogissaansote-uudistusta ikään kuin se olisi jo kaatunut.

– Maakunta- ja sote –uudistuksen kaatuminen ei ole katastrofi, eikä uudistuksen kariutumisesta seuraa suomalaisille mitään pahaa, Vapaavuori tyynnyttelee.

– Uudistuksen vaiheita on seurattu nyt lähes kokonainen hallituskausi. Käänteitä on ollut suuntaan ja toiseen – uudistus on liikkunut askeleen eteen, kaksi taakse, kolme askelta sivulle ja neljä päin metsää, pormestari runoilee.

Uudistuksen kariutuminen ei Vapaavuoren mukaan vaikuta palveluiden laatuun tai saatavuuteen eikä lisää eriarvoisuutta ja terveyseroja.

– Eipä olisi uudistus toteutuessaankaan näitä haasteita ratkaissut. Monien asiantuntijoiden mukaan tilanne olisi päinvastoin heikentynyt.

Vapaavuori muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat kaikkine ongelmineenkin mainettaan parempia sekä kansainvälisestikin vertaillen toimivia ja kustannustehokkaita.

Hänen mielestään jättimäiset uudistukset eivät enää toimi. Mieluummin pitäisi tehdä pieniä oikeita päätöksiä, joilla korjataan vain se, mikä korjaamista vaatii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.